OBREDOM priziva Svetog duha i liturgijom u Sabornoj crkvi u Beogradu u ponedeljak je počelo redovno prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve.

Svetoj liturgiji, koju je služio patrijarh srpski Irinej, zajedno sa desetak episkopa, prisustvovali su gotovo svi članovi najvišeg crkvenog tela. U kraćoj besedi, posle obreda pričešća, poglavar SPC poručio je da će ”zasedanje i ovog Sabora biti na slavu božiju i dobrobit srpske crkve i naroda”. Službi u Sabornoj crkvi prisustvovao je i ministar vera i dijaspore Srđan Srećković.

Episkopi srpske crkve, u ponedeljak posle podne u Patrijaršiji, počeli su razgovore o dnevnom redu Sabora. Redovne tačke svakog proleća su izveštaji o radu eparhija i ”raport” o radovima na izgradnji Hrama svetog Save na Vračaru.

AMFILOHIJE NAPUŠTA SINOD? MAJSKI sabor, osim eparhija, ”prekrojiće” i sastav Svetog arhijerejskog Sinoda SPC. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, kako se spekuliše, istupiće iz ”crkvene vlade”, jer mu je istekao mandat u ovom telu. Najviše šanse da ga na ovom mestu zameni ima vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.

Glavne teme, prema saznanjima ”Novosti”, kojima će se narednih nedelju dana baviti crkveni vrh jesu deoba eparhija i izbor novih episkopa. Gotovo je sigurno da će arhijereji prekrojiti Arhiepiskopiju beogradsko-karlovačku. Iz nje će biti izdvojene dve nove eparhije - novobeogradsko-zemunska, sa sedištem u crkvi svetog Dimitrija na Novom Beogradu, i voždovačko-vinčanska, čiji će episkop stolovati u Hramu svetog Vasilija Ostroškog na Banjici. Patrijarh srpski, u tom slučaju, neposredno bi bio nadležan samo za ”krug dvojke” i Vračar.

Od majskog Sabora očekuje se i da donese odluku o obnovi drevne Raške eparhije. Prema budućoj mapi SPC, ona će obuhvatiti rašku oblast, ali i sever KiM, kao i krajnji istok Crne Gore. Njeno duhovno središte biće Petrova crkva u Starom Rasu, dok će administrativni centar biti Novi Pazar.

Verovatno najosetljivija tačka dnevnog reda biće popuna eparhija koje nemaju episkopa, pre svih niška i kruševačka, ali i izbor novih vladika. Najverovatnije je da će katedre novih eparhija biti ponuđene vikarnim episkopima.

Episkop zahumsko-hercegovački Grigorije u središtu je spekulacija u vezi sa novim eparhijama u Beogradu, ali i u Evropi, iako je demantovao da će napuštati Mostar. Eparhije bi mogli da napuste vladika braničevski Ignjatije, bački Irinej i dalmatinski Fotije.

POZIV PAPI NIJE MEĐU TEMAMA

POZIV papi da poseti Srbiju 2013. godine najverovatnije neće biti na dnevnom redu ovog zasedanja. Episkopi će razgovarati o ovoj ideji, ali će odluka, zbog neslaganja ruske crkve, izostati. Sabor, kako se najavljuje u crkvenim krugovima, neće povlačiti ni oštre rezove o bivšem vladiki Artemiju.