PRED više od 400 vernika iz gotovo svih krajeva Srbije raščinjeni i u red monaha vraćeni episkop raško--prizrenski Artemije služio je u subotu liturgiju u selu Loznica, nadomak Čačka. Na imanju Miloja Stevanovića (62), poznatijeg kao Grešni Miloje, koji je nedavno odlukom Velikog crkvenog suda izopšten iz crkvene zajednice, bila je postavljena velika šatra, pod kojom je stalo i oko 60 monaha i monahinja, koji su tačno pre godinu dana iz solidarnosti sa Artemijem napustili manastire u raško-prizrenskoj eparhiji.

Bivšeg vladiku Artemija na imanju u Loznici dočekalo je bratstvo manastira Crna Reka, na čelu sa nekadašnjim igumanom ocem Nikolajom. Artemije, koga odbeglo monaštvo još uvek priznaje za episkopa, služio je liturgiju povodom slave srpskog kralja Svetog Jovana Vladimira, u vladičanskoj odori. Ovaj praznik proslavlja se upravo u manastiru Crna Reka, gde postoji i kapela posvećena ovom svecu.

- Naše bratstvo nije dugo lutalo zahvaljujući dobročinstvu brata Miloja Stevanovića, koji im je našao krov nad glavom - rekao je Artemije pred okupljenim narodom. - Lutamo od mesta do mesta, od katakombe do katakombe, u nadi da ćemo ući u carstvo obećano na nebesima. Nastavljamo tim putem tražeći mesto gde bismo mogli da napravimo manastir za naše prognano monaštvo.

Ceo skup u Loznici sve vreme je nadgledala patrola policije.Miloje Stevanović