NEKADAŠNjI episkop raško-prizrenski Artemije u četvrtak nije želeo da iznese odbranu pred istražnim sudijom beogradskog Višeg suda, a povodom zahteva za proširenje istrage kojim ga tužilaštvo tereti da je sa svojim saradnicima oštetio Srpsku pravoslavnu crkvu za 1,5 miliona dinara. Njegov branilac, advokat Branislav Tapušković izjavio je da će se on zasada braniti ćutanjem, jer zbog obimnosti zahteva nije bilo moguće da spremi odbranu.

Zahtevom su obuhvaćeni i Simeon Vilovski, bivši iguman manastira Banjska, za kojim je raspisana Interpolova poternica, Predrag Subotički, vlasnik preduzeća "Rade Neimar", i Jelena Šubarević. Subotički i Šubarević će biti saslušani u petak posle čega će sudija doneti odluku da li će pokrenuti istragu.

Proširenje istrage zatraženo je na osnovu krivične prijave SPC od 15. juna ove godine. Prema tužilaštvu, sumnja se da su od od 2007. do kraja januara prošle godine, Artemije, Vilovski i Šubarevićeva prekoračenjem službenog položaja pribavili Subotičkom korist od 1,5 miliona dinara.

Tvrdi se da je Milivoje Marković, blagajnik Eparhije raško-prizrenske, po Artemijevim ili po nalozima Vilovskog, a bez saglasnosti nadležnih crkvenih organa sa računa Eparhije isplaćivao novac preduzeću "Rade neimar" na ime radova na rekonstrukcijama i adaptacijama manastira na području Eparhije.

RADOVI

Utrošak novca, kako se navodi, Subotički je pravdao kroz "privremene i okončane situacije", koje je odobravala i potpisivala Šubarevićeva, a da je pri tom, vrednost izvedenih radova bila manja ili da radovi nisu ni izvedeni.