SVETI arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve drugog dana prolećnog zasedanja osudio je sudski progon arhiepiskopa ohridskog Jovana (Vraniškovskog), koga je sud u Velesu osudio na kaznu zatvora od dve i po godine.

Arhijereji srpske crkve apelovali su na sve crkve u svetu, ali i Vladu Makedonije i organizacije za zaštitu ljudskih prava, da zaštite vladiku Jovana.

- Ovo je jedinstven primer u savremenoj Evropi, a možda i civilizovanom svetu, da državni organi, najgrublje kršeći i sopstveno zakonodavstvo i međunarodne norme i konvencije, vrše ovako surovo nasilje nad Pravoslavnom crkvom - poručio je Sabor SPC.

Razmatranje sudskog progona ovog arhijereja samo je jedna od tema kojima se u sredu bavilo najviše telo SPC. Na dnevnom redu zasedanja se našao izveštaj o radu Sinoda u proteklom periodu, posle čega će vladike "referisati" o svojim eparhijama.

PROTEST MONAHA ANTONIJA NEDALEKO od Patrijaršije, gde se održava zasedanje Sabora SPC, protestovalo je desetak građana predvođenih bivšim monahom Antonijem iz manastira Crna reka. Uz ikone i plakate za porukama, neprekidno pevajući duhovne pesme, ova grupa digla je glas protiv "ekumenizacije, reformi i promena u načinu bogosluženja i Crkvi u celini".

Da će se na ovogodišnjem Saboru najviše govoriti o crkvama u regionu, potvrdio je u sredu i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović):

- Sve teme koje će se naći na dnevnom redu ovog zasedanja tiču se položaja Crkve u raznim zemljama i problemima sa kojima se ona tamo suočava, ali i bolje organizacije i misionarske delatnosti.

Ovo znači, prema saznanjima "Novosti", da će crkvena skupština na ovom zasedanju više razmatrati, a manje donositi odluke, tako da se ne očekuju senzacionalni potezi. U fokusu vladika biće posebno položaj crkve na KiM, naročito posle pregovora Beograda i Prištine, ali i poslednjih incidenata u pokrajini. Značajna tema biće i situacija u Crnoj Gori, gde SPC ima zategnut odnos sa aktuelnim režimom.

Arhijereje čeka i rad na boljoj organizaciji SPC u Evropi. Sabor će u okviru te tačke dnevnog reda razmatrati situaciju u Nemačkoj, gde pljušte reči optužbe, ali i odbrane vladike srednjoevropskog Konstantina. Sabor bi mogao da pokrene proceduru izbora prvog episkopa austrijsko-švajcarskog, čije će mesto stolovanja biti u Beču.