SVETI arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve sa žaljenjem je primio vesti o progonu monaha, sveštenika i vernika autonomne Ohridske arhiepiskopije od strane makedonske države. Crkva će, zato, preduzeti sve potrebne korake za zaštitu verskih prava i sloboda svojih vernika.

Ovo je u ponedeljak rekao vladika bački Irinej, portparol Sabora SPC, sumirajući zasedanja najvišeg crkvenog tela u ponedeljak. Vladike su razmatrale situaciju u Makedoniji posle akcije makedonske policije, koja je, pod optužbama da su monasi i sveštenici izbegavali da plate porez, pravila premetačine u crkvama i manastirima vernim SPC.

- Pošto se pred međunarodnom zajednicom ne može pravdati bilo kakvo gonjenje po verskoj osnovi, izmišljaju se pitanja poreza. O kakvom porezu govorimo u slučaju ljudi koji žive od dobrote i milostinje drugih? - zapitao se vladika Irinej.

Na dnevnom redu Sabora u ponedeljak su bile teme iz oblasti crkvene prosvete, a pred vladikama su se našla i pitanja organizacije i funkcionisanja eparhija SPC u dijaspori. Arhijereji koji vode eparhije u ponedeljak su završili i referisanje o učinku rada u proteklih godinu dana, ali nikakve odluke nisu saopštene.

- Razmatrani su problemi s kojima se crkva suočava, pre svega u zapadnoj Evropi, a sledi i analiza situacije na američkom i australijskom kontinentu - kratko je prokomentarisao Irinej.

Najvažnije odluke, kako se prethodnih dana čulo u Patrijaršiji, Sabor bi trebalo da donese u utorak i sredu. Vladike će vagati nastavak podele pojedinih eparhija. Izvesno je da će makaze ovog puta najverovatnije zaobići episkopije u Srbiji.


KADROVSKA PITANjA

MEĐU kadrovskim pitanjima koja bi mogla da budu tema majskog zasedanja Sabora jeste i izbor episkopa za južnoameričku, ali i švajcarsko-austrijsku eparhiju. Ovim crkvenim jedinicama, od prošlogodišnjeg osnivanja, kao administratori upravljaju mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop bački Irinej. Prethodnih dana moglo se čuti da će vladika Sava (Jurić) zatražiti povlačenje s trona Slavonske eparhije.