PRELAZAK sestrinstva manastira Vaznesenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri iz Eparhije žičke u „Eparhiju raško-prizrensku u egzilu“, kako je nazivaju poštovaoci raščinjenog vladike Artemija, izazvala je pravu buru među ovdašnjim vernicima. Na razna nagađanja šta se krije iza ovakve odluke igumanije Jelene (Đurić) i preostalih sedam monahinja, tačku je stavilo samo sestrinstvo. Sada već otvoreno kažu „da su se na ovaj korak odlučile kada su shvatile da je patrijarh Irinej deklarisani ekumenista“.

- Mi smo se na ovo odlučile još onog trenutka kada su naš vladika Hrizostom i patrijarh Irinej počeli da služe novu liturgiju i uvode reforme u službu. Od momenta kada je vladika Artemije prognan sa Kosova mi smo bile uz njega, a sada je sve sazrelo da objavimo javnosti - rekla je u petak, za „Novosti“, igumanija Jelena.

MONAHINJE: ODAVDE SAMO MRTVE U manastir Vaznesenje u petak je oko 16 časova došao Saša Jolović, starešina čačanske crkve, otac German, iguman manastira u Ježevici, i još jedan sveštenik, koji su zahtevali da im monahinje predaju ključeve od crkve i konaka i da odmah napuste bogomolju. One su to odbile. - Doneli su odluku episkopa Hrizostoma po kojoj on smenjuje igumaniju Jelenu i četiri monahinje. Tražili su ključeve, ali smo odbili da im predamo. Oteli su nam ih na prevaru - ispričala nam je jedna monahinja. - Potom smo zaključali kapije i nismo ih pustali napolje sve dok nam nisu vratili ključeve. Svih sedam monahinja i igumanija Jelena kažu da neće napustiti manastir ni po koju cenu. - Odavde nas samo mrtve možete odneti - poručile su monahinje.

Zasada, kako kažu, nemaju nikakvu povratnu informaciju na pismo upućeno vladiki Hrizostomu u kome ga obaveštavaju da se „ograđuju od molitveno-liturgijskog i kanonskog opštenja sa deklarisanim ekumenistom patrijarhom Irinejom“, a shodno tome i sa njim - svojim vladikom.

- Na poziv vladike Hrizostoma bila sam kod njega prošle godine i rekla mu da ćemo mi stati uz vladiku Artemija, i da tu odluku niko ne može da promeni - rekla nam je mati Jelena.

Ona je pre nekoliko dana, na Dan Mladog Nikole, primila četiri iskušenice, koje je u novoizgrađenoj crkvi u Loznici kod Čačka, na imanju Miloja Stevanovića, poznatijeg kao Grešni Miloje, zamonašio vladika Artemije.

- Naša odluka nema nikakve veze sa izgradnjom i osveštanjem crkve na imanju Grešnog Miloja. Ona će važiti sve dok se patrijarh Irinej i pojedini episkopi ne pokaju i ne odstupe od jeresi ekumenizma - zaključilo je sestrinstvo Vaznesenja.

Novoizgrađena crkva brvnara u selu Loznica samo je jedna od desetak bogomolja koju koriste monasi i sveštenici verni bivšem episkopu raško-prizrenskom. Među njima najviše je kaluđera koji su pre dve godine napustili manastire na Kosovu i Metohiji, ali i veći broj sveštenih lica koji su im prišli naknadno. Među najvećim hramovima u kojim vrše obrede je manastir u selu Ljuljaci kod Gornjeg Milanovca.

Liturgije i druga bogosluženja Artemijevi sledbenici održavaju i u nekoliko „katakombi“ - privatnim kućama širom Srbije.