MANASTIR Vaznesenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri u noći između petka i subote bio je mesto žestokog okršaja vernika koji podržavaju raščinjenog vladiku Artemija, sa jedne, i brojnih sveštenika iz žičke eparhije, sa druge strane. Povod je bio to što sestrinstvo manastira, koje je pre tri dana, o čemu su "Novosti" pisale, saopštilo da "prelaze pod omofor (upravu) episkopa raško-prizrenskog u egzilu gospodina Artemija" i da se "ograđuju od molitveno-liturgijskog i kanonskog opštenja sa deklarisanim ekumenistom patrijarhom Irinejom", odbilo da po naređenju episkopa žičkog Hrizostoma napuste manastirski kompleks, u čemu su ih podržali vernici, poštovaoci vladike Artemija.

Sve je počelo oko 17 časova, kada su u manastir došli starešina čačanske crkve Saša Jolović i otac German, iguman manastira u Ježevici, koga je episkop postavio za novog upravitelja Vaznesenja. Oni su zatražili od igumanije Jelene (Đurić) i još sedam monahinja da napuste bogomolju i da im predaju ključeve od konaka i crkve, što su one odbile.

Atmosfera se zahuktala posle 18 časova, kada su u manastir počeli da pristižu vernici, koji su stali u odbranu sestrinstva. Prema nekim procenama, bilo ih je oko 150, a među njima je bio i Miloje Stevanović, poznatiji kao Grešni Miloje, koji je izopšten iz crkvene zajednice. Oni su ušli u manastirski kompleks i tamo se zatvorili, pevajući bogomoljske pesme. Nedugo potom, ispred manastira počeli su da se okupljaju i sveštenici iz Čačka, Guče, Gornjeg Milanovca, okolnih sela... U sve se umešala i policija, koja je sa tri marice blokirala ulaz u ovu bogomolju. Nedaleko od Vaznesenja bile su stacionirane i dve ekipe Hitne pomoći.

- Sveštenici, na čelu sa Germanom i Sinišom, sveštenikom iz Guče, ušli su u manastir i počeli su da izbacuju narod. Gurali su nas, kidali nam odeću, bacali nas u blato - ispričao nam je jedan od vernika koji su se nalazili u crkvi.

Tako su sve Artemijeve sledbenike, sem sestrinstva Vaznesenja, izbacili iz manastira, a u bogomolju su ušli sveštenici, koji su pristizali iz časa u čas, pa ih je u jednom trenutku bilo i više od stotinu. Policija je napravila barikade između hrama i naroda, koji je uzvikivao sveštenicima: "Bogohulnici!", "Nasilnici!"...

Na iznenađenje prisutnih u manastir Vaznesenje oko 22.30 došao je i episkop žički Hrizostom. Policija je uhapsila Miloja Stevanovića i Nebojšu Dejovića iz Užica, koji su, kako navodi policija, narušavali javni red i mir drskim i bezobzirnim ponašanjem.

Posle razgovora sa vladikom žičkim monahinje su oko dva sata iza ponoći napustile ovu svetinju. One su se povukle u kolibu, koja se nalazi nedaleko od Vaznesenja.

Iz čačanske crkvene opštine smo saznali da je u ovom manastiru postavljena privremena uprava, da će on i dalje biti aktivan, odnosno da će se svakodnevno ovde obavljati službe.

PREKRŠAJNE PRIJAVE

NARUŠAVANjE javnog reda i mira u većem obimu sprečila je policija koja je intervenisala po pozivu sveštenika Srpske pravoslavne crkve, koji su došli u manastir kako bi igumaniji manastira Vaznesenje saopštili odluku episkopa žičke eparhije. Tom prilikom jednom od sveštenika isečene su gume na putničkom vozilu koje je bilo parkirano ispred manastira - saopštila je PU u Čačku.

Čačanska policija je u službene prostorije dovela Miloja Stevanovića (63) iz Beograda (na slici) i Nebojšu Dejovića (26) iz Užica, koji su narušavali javni red i mir drskim i bezobzirnim ponašanjem. Oni su, ističe se u saopštenju, ispred ulazne kapije manastira Vaznesenje, skočili na haubu službenog vozila, pokušavajući da izazovu incident, ali su brzom intervencijom policije u tome sprečeni.

Protiv Stevanovića i Dejovića podnete su prekršajne prijave po Zakonu o javnom redu i miru i oni su, po skraćenom postupku, odvedeni dežurnom sudiji Prekršajnog suda u Čačku.

CRKVA

MILOJE Stevanović, poznatiji kao Grešni Miloje, na svom imanju u selu Loznica kod Čačka sagradio je crkvu, koju je nedavno osveštao raščinjeni vladika Artemije. Na ovom imanju, inače, boravi dvadesetak monaha koji su ovde stigli iz manastira Crna Reka.