BEOGRAD - Penzionisani episkop hercegovački Atanasije (Jeftić) izjavio je danas da je monah Artemije (Marko Radosavljević) suđen i osuđen kanonski, navodeći da Artemije odbacuje "i samu pomisao na hrišćansko pokajanje".

Artemije je nastavio da obmanjuje "naivni svet i javnost, kako je nekanonski suđen i osuđen i kako su Sinod i Sabor SPC prekršili i pogazili ustav i kanone", naveo je episkop Atanasije u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Kako tvrdi Atanasije, to nije prvi put da Artemije "zavodi za Goleš planinu".

Prema njegovim rečima, monah Artemije je prekršio dva ključna kanona Crkve, "pošto je lukavo izbegavao" da primi i odgovori na sinodske komisije radi ispitivanja učinjenih crkveno-kanonskih i materijalno-finansijskih prestupa.

"Time je sam protiv sebe izrekao presudu, kažu ovi kanoni. Crkva nije imala i nema načina da ga sudski privede, kao ni da ga natera da izvrši kanonsku saborsku odluku od maja 2006. godine", rekao je Atanasije. Kako je dodao, Artemije je imao, i danas ima, "samo malu grupu sada već odmetnika, koja samo njega, a i on nju, slepo sluša, uz još par suflera koji njemu, a on nama, 'soli pamet' preko mas-medija".

Na Sinodu i Saboru, tvrdi Atanasije, Artemije nikada nije direktno razgovarao, ni odgovarao, "nego je samo odlagao dok mu siva eminencija Vilovski, i još neki iz senke, ne kažu ili napišu, kakav odgovor da da".

Atanasije je naveo da je Artemije prihvatio i potpisao sinodsku i saborsku odluku od februara i septembra 2010. godine, ali je u novembru iste godine, "odjednom to pogazio i porekao, a svojim brutalnim, nekanonskim i razbojničkim upadom u dva manastira na Kosovu i Metohiji, gde je već od Sabora bio kanonski postavljen novi arhijerej, doveo sebe do saborskog razrešenja i vraćanja u red monaha". "Nažalost, on to i sada radi - upada u parohije, manastire i verničke domove drugih episkopija Srpske Crkve kao samozvani episkop raško-prizrenski...", smatra Atanasije.