MITROPOLIT crnogorski, pesnik i vladar Crne Gore Petar Drugi Petrović Njegoš mogao bi da bude proglašen za svetitelja Srpske pravoslavne crkve.

To će se dogoditi ukoliko ovaj predlog bude stavljen na dnevni red predstojećeg zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC, koje je zakazano za 21. maj. Ideju o kanonizaciji vladike Rada izneo je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji će Saboru i formalno da podnese inicijativu. On je u prilog svoje ideje naveo da o Njegošu kao svetom čoveku sa strahopoštovanjem već decenijama govore i Crkva i narod.

Da li će „lovćenski Prometej“ i zaista biti zakićen svetiteljskim oreolom odlučiće arhijereji Srpske crkve. Episkop bački Irinej, koji obavlja i dužnost portparola SPC, međutim, kaže, za „Novosti“ da je ovo pitanje novo za Crkvu i da o tome još nema zaokruženog stava:

- Prvi put čujem da će Saboru biti podneta takva inicijativa, ali postoji procedura koja reguliše i ovu vrstu predloga. Kakva će biti konačna odluka, ukoliko se ovo pitanje nađe na dnevnom redu, zavisi samo od Sabora.

Povod za inicijativu koja bi Njegošu trebalo da obezbedi mesto u diptihu svetih, uz koleno svome stricu Svetom Petru Cetinjskom jeste i obeležavanje 200. godišnjice njegovog rođenja, koja se obeležava ove godine. Profesor Bogoslovskog fakulteta Dimitrije Kalezić kaže da je vladika odavno trebalo da bude kanonizovan.

- Činjenica jeste da se o proglašenju Njegoša za svetitelja govori već punih 100 godina - objašnjava Kalezić. - Jedan od razloga zbog kojih to još nije učinjeno jesu i pogrešna tumačenja njegovih dela, koja su kasnijim analizama - odbačena.

Prvi korak u proglašenju neke ličnosti za svetitelja, prema kanonskom pravu, jeste upućivanje inicijative od nadležnog vladike.

- Mitropolit Amfilohije je njegov naslednik na tronu crnogorskih mitropolita - kaže član Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej Velibor Džomić.

- Predlog najpre razmatra komisija, koja Saboru prosleđuje mišljenje. Konačnu odluku donosi Sabor, a proslavljenje novog svetitelja vrši se na liturgiji koju služe patrijarh i svi arhijereji.


KOSOVO PRVA TEMA

Njegoševa kanonizacija biće samo jedna od tema ovogodišnjeg zasedanja Sabora SPC. Situacija sa Kosovom i Metohijom biće, kao i proteklih godina, jedna od najvažnijih tema, a vladike će se najverovatnije baviti i popunom upražnjenih eparhija. Na dnevnom redu zasedanja biće i slučajevi suspendovanih vladika Vasilija (Kačavende) i Konstantina (Đokića), mada se ne isključuje da se pod lupom nađe i rad još nekih episkopa.