EPISKOPI Srpske pravoslavne crkve na majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora, koji počinje u utorak u Patrijaršiji, trebalo bi da usaglase stav pred pregovore između Beograda i Prištine o budućnosti SPC na Kosovu i Metohiji. Kosovska politika države, briselski sporazum i poslednje turbulencije između države i Crkve biće glavne teme prolećne sednice najvišeg crkvenog tela.

Episkopi će, verovatno, odlučivati i o popuni upražnjenih eparhija i izboru episkopa. Očekuje se i konačna reč Crkve o slučaju „Kačavenda“, ali i presuda Velikog crkvenog suda vladiki zapadnoevropskom Konstantinu (Đokiću), koji se tereti za niz pronevera u poslovanju eparhije.

Ove teme najčešće se pominju u vrhu SPC, mada niko ne isključuje i da bi „plan rada“ mogao da bude proširen. Upućeni u crkvena zbivanja napominju da se atmosfera u javnosti uoči Sabora namerno podgreva, ali i da se spektakularne odluke - ne očekuju.

- Redovna tačka dnevnog reda su izveštaji iz eparhija, posle čega sledi donošenje odluka o aktuelnim pitanjima - kažu u srpskoj Patrijaršiji i objašnjavaju da se dnevni red sačinjava tek na samom Saboru.

U okviru rasprave o KiM, patrijarh će da referiše vladikama o susretima sa državnim vrhom. Pred episkopima će biti i sporazum koji je potpisan u Briselu, i posebno njegovi efekti na budući položaj Crkve u pokrajini. Očekuje se da se vladike izjasne i na temu budućeg statusa SPC na KiM, što će biti uzeto kao neka vrsta platforme pred predstojeće razgovore o Crkvi između Beograda i Prištine.

Javni istupi vladika Amfilohija i Atanasija, prema saznanjima „Novosti“, neće biti posebna tačka dnevnog reda, a iako o tome bude govora na Saboru, nikave sankcije protiv ovih arhijereja se ne očekuju. Za razliku od njih, predmet rasprave sigurno će biti suspendovani vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda). Uprkos kritikama u javnosti, on uživa ozbiljnu podršku dela episkopa, koji će zatražiti da Vasilije zadrži episkopski čin, ali i da dobije podršku u izboru mesta svog budućeg boravka.

Podrška suspendovanom episkopu Vasiliju (Kačavendi) stigla je u ponedeljak od Skupštine grada Bijeljine. Peticiju u kojoj se ističu njegove zasluge za ovaj grad i Republiku Srpsku potpisalo je 29 od ukupno 31 odbornika u lokalnom parlamentu.

Inače, inicijativa potekla iz svešteničkih krugova da se premijeru Dačiću oduzmu crkvena odlikovanja neće biti predmet rasprave, već će biti prosleđena Sinodu SPC, koji će doneti odluku.