SVEČANOM liturgijom u Sabornoj crkvi i obredom priziva Svetog duha u utorak je u Beogradu počelo redovno prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve. Najviše telo SPC narednih dana razmatraće najvažnija pitanja za Crkvu - od situacije na Kosovu i Metohiji do popune upražnjenih eparhija.

Crkvena „skupština“ počela je službom koju je predvodio patrijarh srpski Irinej uz sasluženje 12 episkopa i prisustvo gotovo svih članova Sabora. Prvi dan Sabora protekao je u definisanju dnevnog reda zasedanja i izboru tema za raspravu.

Redovna tačka su izveštaji iz eparhija, kao i situacija u južnoj pokrajini. Kako se spekuliše u crkvenim krugovima, episkopi će pod crkvenu lupu staviti briselski sporazum, ali i varnice koje su proteklih dana sevale između pojedinih predstavnika crkve i države. Sabor će formirati i komisiju koja će razmotriti ono što je Mitropolija crnogorsko-primorska već odlučila - da se Njegoš proglasi za sveca.

PATRIJARH IRINEJ: MOLIMO SE ZA KOSOVO NEKA Gospod blagoslovi rad ovog sabora, ali i Crkvu koja se nalazi na velikim iskušenjima, kao i narod - rekao je patrijarh Irinej u besedi posle liturgije.
- Molimo Boga da sačuva Kosovo i Metohiju, našu svetu zemlju oblivenu krvlju mučenika. Dok je naša ljubav i misao vezana za Kosovo, ono će biti i ostati naše, kao što je oduvek i bilo.

Zasedanju Sabora ne prisustvuje episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije (Kačavenda), koji je pre mesec dana razrešen sa vladičanskog položaja. Najviše crkveno telo odlučiće o njegovoj daljoj sudbini, ali i mestu njegovog budućeg boravka. Iako je njegova želja da to bude sadašnje sedište eparhije, manastir Svetog Vasilija Ostroškog u centru Bijeljine, veća je šansa da mu Sabor nameni adresu u manastiru Svete Petke u bijeljinskom naselju Pet jezera. Nije isključeno i da vladike odluče da se sedište Kačavendine eparhije, posle 21 godine, iz Bijeljine premesti u Tuzlu.

O eparhiji vladike Vasilija biće govora i u „kadrovskom“ delu dnevnog reda Sabora. U igri su dve opcije - da crkvena skupština izabere novog vladiku ili da se episkop banjalučki Jefrem zamoli da bude administrator zvorničko-tuzlanski do sledećeg zasedanja.

- Gotovo je sigurno da će posle Sabora Crkva biti jača za najmanje jednog episkopa - rečeno je „Novostima“ u vrhu SPC. - Upražnjena je veoma značajna Žička eparhija, koja bi trebalo da dobije vladiku. Sabor može da na to mesto postavi nekog od vikarnih episkopa, mada je izvesnije da će izabrati novog vladiku. Među najozbiljnijim kandidatima za to mesto je Tihon, iguman manastira Studenica.

Najviše crkveno telo staviće tačku i na slučaj vladike srednjoevropskog Konstantina, koji se na preko 300 stranica crkvene optužnice tereti za zloupotrebe u vođenju eparhije. U krugu episkopa kojima se zameraju mnogobrojne zloupotrebe je i vladika britansko-skandinavski Dositej (Motika). Deo vernika sa severa Evrope na adresu Patrijaršije uputio je pismo u kome ovog arhijereja optužuju za pad broja vernika, podele, proterivanje neposlušnih sveštenika, nepotizam...