EPARHIJOM zvorničko-tuzlanskom, na čijem čelu je bio razrešeni vladika Vasilije (Kačavenda) ubuduće će upravljati dosadašnji episkop bihaćko-petrovački Hrizostom (Jević). Episkopijom, čije je sedište u Bosanskom Petrovcu, umesto njega rukovodiće dosadašnji patrijarhov vikar Atanasije (Rakita).

Odlukama o popuni ovih eparhija, posle gotovo dve nedelje rada, u subotu je u Beogradu završeno redovno prolećno zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC. Najviše crkveno telo, uprkos najavama, nije izabralo vladike za još četiri upražnjene episkopije, kojima će i ubuduće upravljati administratori.

U okviru kadrovskih pitanja vladike SPC promenile su i sastav Svetog sinoda, čiji se članovi rotiraju na svake dve godine. U ovom telu, pored vladika sremskog Vasilija i šumadijskog Jovana, koji su i do sada bili u crkvenoj vladi, ubuduće će sedeti i episkop raško-prizrenski Teodosije i novoizabrani vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

PATRIJARH U KRAGUJEVCU PATRIJARH srpski Irinej sa članovima Svetog arhijerejskog sabora SPC posetiće u nedelju Saborni hram u Kragujevcu. Poseta arhijereja srpske crkve zakazana je za 13 časova. Grad na Lepenici samo je stanica na putu članova Sabora ka Nišu, gde će patrijarh sa vladikama u ponedeljak služiti svetu liturgiju povodom praznika Svetih cara Konstantina i carice Jelene. Ova služba biće organizovana u sklopu obeležavanja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta cara Konstantina.

Na čelu Dabrobosanske mitropolije i ubuduće će biti vladika Nikolaj (Mrđa), iako se u crkvenim krugovima spekulisalo da bi zbog bolesti mogao da ga zameni episkop istočnoamerički Mitrofan (Kodić). Iako se spekulisalo da će svog vladiku gotovo sigurno dobiti i veoma značajna Žička eparhija, ovo pitanje će sačekati sledeće zasedanje Sabora.

Uz kadrovske promene i epilog slučaja Vasilija Kačavende ovogodišnji Sabor najviše vremena je potrošio na raspravu o Kosovu i Metohiji. Na sastanku vladika sa prvim potpredsednikom Vlade dogovoreno je da se Crkva značajnije uključi u nastavak briselskih pregovora, koji se budu ticali budućeg statusa SPC na KiM.

- Sveti Sinod doneće odluku ko će se u ime Srpske pravoslavne crkve priključiti državnoj delegaciji - kaže izvor „Novosti“ iz vrha SPC. - Crkva i državni vrh prethodno će se dogovoriti o stavu koji će biti iznet na briselski sto. On će se najverovatnije zasnivati na traženju garancija EU za status i imovinu crkve u pokrajini.

Uprkos žestokim tonovima koji su se čuli u Crkvi posle prihvatanja briselskog sporazuma, tokom trajanja Sabora došlo je do otopljavanja odnosa sa državom. Iako će najviše crkveno telo da stane iza oštrih saopštenja o ovom aktu, većinsko raspoloženje u episkopatu jeste da je prihvatanje ovog akta korak koji je najbolji za narod i državu. Njegov najveći protivnik u SPC i dalje je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, čiji stavovi nisu dobili značajniju podršku vladika na Saboru.

ADMINISTRATORI

SABOR je odlučio i da upražnjenom Eparhijom srednjoevropskom kao administrator i dalje upravlja patrijarh Irinej. Eparhijom žičkom do izbora episkopa rukovodiće vladika šumadijski Jovan, a Austrijsko-švajcarskom episkop bački Irinej (Bulović). Na čelu Srpske crkve u Južnoj Americi i ubuduće će biti mitropolit Amfilohije.