BIVŠI vladika raško-prizrenski Artemije, koji je danas na čelu raseljenog monaštva ove episkopije, odgovoriće do kraja nedelje patrijarhu srpskom Irineju na poslednje upozorenje pred isključenje iz Srpske pravoslavne crkve.

Ovo je u sredu u razgovoru za „Novosti“ potvrdio sam Artemije, uz komentar da do objavljivanja odgovora, takođe u formi otvorenog pisma, ne želi da komentariše Irinejeve pozive.

- Spremam se da objavim odgovor. Na navode patrijarha SPC ne želim pojedinačno da odgovaram - bio je kratak Artemije.

Nekadašnji vladika raško-prizrenski, koji je odlukom najvišeg crkvenog tela pre nešto više od dve godine vraćen u red monaha, odgovoriće na poruku poglavara SPC, koji ga je poslednji put pozvao da se sa svojim monaštvom vrati u kanonski poredak SPC.

NAJTEŽA KAZNA POSLEDNjA i najteža kazna koju poznaju crkveni propisi protiv sveštenih lica na putu raskola jeste - prokletstvo (anatema). Ova mera u istoriji crkve često je primenjivana u slučajevima crkvenih raskola u prošlosti. Prema crkvenom shvatanju, to podrazumeva zvanično isključenje osobe iz redova vernika i njegovo prepuštanje božijoj volji.

Iskreno i otvoreno vas upozoravamo da ne idete stranputicom raskola, i to u vremenu prepunom iskušenja po naš verni narod. Podsećamo na veliku jevanđelsku i svetootačku istinu koju ste svojevremeno i sami isticali: raskol je velika rana na telu Crkve veliki greh pred Bogom“, glasi poslednje upozorenje patrijarha srpskog monahu Artemiju.

U krugu sveštenika i monaha koji slede bivšeg vladiku raško-prizrenskog, međutim, kažu da Irinejeva opomena „pred isključenje“ na njih nije ostavila poseban utisak.

- Ništa tu nije novo ili nešto što već nismo čuli. Na kanonskoj stranputici nismo mi, nego episkopi SPC koji su na silu Artemiju uzeli eparhiju. Da im je do kanona i predanja, on bi danas bio u Gračanici, odakle je prognan. Mi znamo svoj put i ostaćemo na njemu.

Vladika Artemije raščinjen je krajem 2010. kada mu odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC oduzet episkopski čin, pošto je nekoliko meseci pre toga ostao i bez vladičanskog trona na Kosovu i Metohiji.

Ukoliko Artemije i ovoga puta ne posluša patrijarha Irineja, organi SPC na raspolaganju imaju meru isključenja iz Crkve. Ekskomunicirani član crkve ne smatra se vernikom, nema pravo na krštenje, pričešće, niti opelo.