BEOGRAD - Poslanici opizicije kritikovali su danas što su u Predlogu zakona o medicinskim sredstvima korišćeni medicinski izrazi na engleskom jeziku, a ministar Zlatibor Lončar je rekao da za to postoje razlozi, te da je pacijentima važno zdravlje, a ne terminologija u zakonu i debata u skupštini o tome.

Na kritike poslanika opozicije što je predloženi zakon “samo prevedena” direktiva EU čiji su, kažu, neki delovi ostali na engleskom jeziku, ministar zdravlja je poručio da je predloženi zakon “krajnje ozbiljan” da bi bio predmet političkog prepucavanja.

Povodom stranih termina, Lončar kaže da je to zato jer je reč o ključnim rečima koje služe samo Agenciji za lekove da bi prepoznala temu studije i da bi se na osnovu toga lakše radilo u cilju sigurnosti pacijenata.

“Te reči i svi ti izrazi nemaju nikave veze ni sa građanima, razlog je da se lakše prepozna studija i predmet “, dodaje Lončar.

Saglasio se da je bitno da se vodi racuna o svom jeziku, ali i naveo da građanima nije važna skupštinska rasprava o jeziku, već im je bitno njihovo zdravlje, a državi briga o pacijentima.

PROČITAJTE JOŠ - U 20 zemalja nas leče besplatno!


Istakao je takođe da smo se opredelili za EU i da moramo da budemo deo tog sistema.

Na navode poslanice D JB Branke Stamenković da u zakonu o medicinskim sredstvima Hrvatske, koja je članica EU, nema nijedne engleske reči, Lončar je ironično primetio da mu je žao što nismo prepisali hrvatski zakon.

“Mislim da će cela Srbija žaliti zbog toga. Vi kada budete u prilici, vi prepišite, pa uradite sve što vam se sviđa”, kaže Lončar.

Stamenković je tražila da se zakon povuče iz procedure na doradu i potom ponovo uputi parlamentu, ali je i navela da nema ništa protiv namere predlagača da se oblast medicinskih sredstava uredi.

Na njene navode da predlog zakona nije dobro napisan i da o tome svedoči veliki broj amandmana koje su podneli i poslanici vladajuće koalciije, poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević kaže da je tim amandmanima vladajuća koalicija htela da “osnaži” predlog vlade.

PROČITAJTE JOŠ - Država će dotirati domove za stare


Rističević, koji je podneo 140 amandmana na predloženi zakon, naveo je da je opozicija tokom utvrđvanja dnevnog reda sednice prošle nedelje “gotovo sedam sati maltretirala” poslanike vladajuće koaliclije svojim predlozima za dopunu tačaka.

“Morali smo da slušamo šta kažu i šta moraju da kažu. Ta negde spolja kreirana opozicija je navikla da mi ćutimo, a da oni govore. Smisao podnošenja ovih amandmana je da i mi u tih 10 sati rasprave možemo da učestvujemo, da podržim predloge vlade”, kaže Rističević.

Kaže i da očigledno oni koji su navikli da “čerupaju državu” i da njome vladaju putem stečajnih upravnika ne mogu nikako da shvate kako to neko može da podnese amandman kojim će da podrži predlog vlade.

PROČITAJTE JOŠ - Na 15.000 pacijenata ispituju se bolničke infekcije


Poslanik SNS Marko Atlagić kaže da je zdravstvo u Srbiji u poslednje dve godine postiglo izvanredne rezultate dolaskom Zlatibora Lončara na čelo ministarstva, za razliku od vremena “stranke bivšeg režima” kada smo bili poslednji u Evropi, a sada smo na 24. mestu od 35 zemalja.

Poslanica SRS Vjerica Radeta pozvala da se prihvate amandmani SRS i navela da je nemoguće rešenje u predloženom zakonu da se, recimo, infuzija daje samo u bolničkim ili kućnim uslovima.

“Ako je to tako, kako je onomad posle stiropora, kada je (Tomislav) Nikolić dva i po sata štrajkovao glađu, infuzija njemu davana u Skupštini? Je'' l ovo njegova kuća? Nije. Je'' l ovo bolnica? Nije. I to nije jedini slučaj”, kaže Radeta.

Upitala je šta je sa pacijentima u zatvoru i pritvoru kada neko mora da dođe da im vadi krv da ne bi morali da ih voze u zatvorsku bolnicu.

Reagovala je poslanica SNS Vesna Rakonjac koja kaže da u zatvorima postoje ambulante za preglede koje se uopšte ne razlikuju od bolničkih uslova.

“Napravite jednu turneju, pa obiđite da vidite kako to izgleda”, poručila je Rakonjac.

Radeta je potom ocenila da je rasprava Rakonjac bila “uvredljiva” i navela da kao poslanica obilazi sve što treba da obiđe i odlično zna kako sve funkcioniše u Srbiji, pa i zatvorske ustanove.

“Pitam koleginicu koja govori o bolničkim uslovima u zatvorima da li će recimo Legiju ili Zvezdana Jovanovića uz onoliko obezbeđenje, da voze da im uzmu krv ili će doći na lice mesta da im uzmu krv? Naravno da će uraditi ovo drugo, zato što treba da obezbede ne znam kakvo obezbeđenje, helikoptersko i ne znam kakvo, da ih prevezu na neko drugo mesto, kao što inače rade”, kaže Radeta.

Rakonjac je pozvala Odeljenje za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde da Radeti pruži informaciju kako to izgleda u zatvorima od 2012. i kakve su procedure za štićenike tih ustanova, pogotovo kad je reč o zdravlju.

U Skupštini je trenutno pauza posle koje će se poslanicima na posebnoj sednici obratiti predsedica Saveta federacije Federalne skupštine Rusije Valentina Matvijenko.