VIŠEDECENIJSKO nepostojanje adekvatnih kazni i loše, gotovo nikakve kontrole inspekcija, dovele su da Srbija postane smetlište i ostava za opasan otpad! Otuda su policija i tužilaštvo prekjuče u Pančevu i Bavaništu pronašle više od 100 tona opasnog otpada koji je skladištila firma "Eko 21", koja je prošle godine ostala bez dozvole za obavljanje ovog posla. Nažalost, ovo nije jedini primer, jer je posao sa otpadom jedan od unosnijih biznisa.

Kako je kazao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, ovo je skandalozan način ophođenja prema sopstvenoj državi i građanima, a problem rešavanja opasnog otpada traje više godina. Ministar je najavio i da će preispitati rad svih preduzeća koja imaju dozvole za upravljanje otpadom, jer se dobar deo njih ne pridržava propisa.

Ministarstvo životne sredine krajem 2016. godine oduzelo je integralnu dozvolu za sakupljanje i transport opasnog otpada i tretman opasnog otpada u mobilnom postrojenju u selu Dobrica, kod Alibunara, firmi "Eko 21". Vlasniku preduzeća "Eko 21" Ljubomiru Milićeviću, tada je zabranjen dalji prijem i tretman opasnog otpada, i bio je u obavezi da primeni obavezne mere zaštite životne sredine i zdravlja ljudi.

PROČITAJTE I:Trivan: Dve optužnice zbog odlaganja opasnog otpada

Nekoliko meseci kasnije, pokrajinska inspekcija, firmi "Eko 21", oduzela je pojedinačnu dozvolu za rad, zbog navodnog kršenja zakona u skladištenju opasnog otpada, jer su to radili na neadekvatan način. Inspekcija je tada pronašla 107,89 tona opasnog otpada u skladištu firme "Eko 21". Njima je oduzeta dozvola za remedijaciju. Vlasnik je tada, za "Novosti", kazao da iza svega toga stoji namešteni tender, na kojem je njegova firma učestvovala 2016.

I dok nadležni sada čekaju analize otpada koji je prekjuče pronađen na tri lokacije, dve u Pančevu, od kojih je jedna u dvorištu stambene kuće, gde je naseljeno mesto, i jedne u Bavaništu, prve procene su da se u buradima nalaze ostaci pesticida, industrijska ulja i bitumen. Vlasnik kompanije, kako su prekjuče nadležni rekli, nije u zemlji.

Dosad su podignute dve optužnice za ekološki akcident i nepropisno odlaganje opasnog otpada u Obrenovcu. Kazne su, kako smatra ministar Trivan, blage, a predviđaju od šest meseci do pet godina zatvora.


ANA BRNABIĆ: REŠAVAMO PROBLEM

POJAVLjIVANjE lokacija sa opasnim otpadom govori samo u prilog činjenici da je taj problem konačno počeo da se rešava, izjavila je u utorak predsednica Vlade Ana Brnabić.

- Opasni otpad nije od juče, ili pre godinu ili dve. On se gomilao godinama i godinama. Mi kao vlada konačno sa ostalim institucijama i nadležnim službama radimo na otkrivanju opasnog otpada, inspekcije su nikada aktivnije i dolazimo do toga da to konačno isplivava kao problem. Naravno, samim tim, to ćemo krenuti i krenuli smo da rešavamo - rekla je Brnabićeva novinarima.