SVAKOG meseca bazu Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP Srbije u Batajnici poseti bar jedna specijalna jedinica iz sveta. Od početka godine sa tri su već održali zajedničke vežbe, u čijem središtu je bila najmanje jedna bezbednosna pretnja. U januaru su kod njih bile američke foke, u februaru francuski RAID, mart je bio u znaku belgijske direkcije za specijalna dejstva...

Pročitajte još: SAJ obeležio krsnu slavu Aranđelovdan

Održana su i dva seminara i susreti sa beloruskim Almasom, kao i sa ruskim FSO, koji brine, pored ostalog, i o bezbednosti predsednika Rusije Vladimira Putina. Svaka od ovih jedinica i službi ima svoje metode i način rada, pa su njihova iskustva dragocena i za naše specijalce.

- Ti susreti specijalnih jedinica su veoma važni za sve nas - priča za naš list pukovnik Spasoje Vulević, komandant SAJ. - Akcenat sada stavljamo na suprotstavljanju bombašima samoubicama, što je potpuno novi segment za nas, ali je u svetu odavno postao veliki problem. Tu su i razne druge krizne situacije kada je reč o teroristima i njihovim akcijama.

Pročitajte još: Patrijarh Irinej odlikovao SAJ i njenog komandanta

U bazi SAJ održavaju se često i međunarodni seminari u čijem radu učestvuju najpoznatije specijalne jedinice sveta. Tema su savremeni izazovi sa kojima se susreću gotovo sve zemlje, od terorističkih pretnji do organizovanog kriminala.

- Globalni problem su terorističke pretnje i napadi - ističe Vulević. - Zato je naš cilj da podignemo kvalitet i obučenost svakog našeg pripadnika. U tom smislu imamo i izvanrednu saradnju sa specijalnim jedinicama Vojske Srbije, ali i sa Žandarmerijom.

Da bi naši specijalci bili među najboljima u svetu, veliku pomoć pruža država. I to, kako ističe naš sagovornik, kao nikad pre:

- Bezbednosni izazovi su veliki i dosta se ulaže u podizanje kvaliteta ljudi i opreme, kao i obučenosti. Na prvom mestu je bezbednost građana. Kvalitet je nešto što će biti naš glavni cilj.

Pukovnik Spasoje Vulević


Ekipa "Novosti" posetila je naše specijalce nadomak Beograda baš kada im je u poseti bio Zakarija Kristostomu, direktor kiparske policije sa saradnicima. Pokazna vežba za goste prikazala je naše specijalce u najrizičnijim situacijama, ali i njihovu stručnost i uvežbanost.

- Sve ove obuke i razmena iskustva pokazali su da policajac mora da bude fleksibilan i mobilan i da je spreman u svakom trenutku da reaguje u skladu sa situacijom - ističe komandant Vulević. - Jedno je reagovanje kada imate posla sa kriminalcima, a drugo sa bombašem samoubicom. Sve te situacije uvežbavamo svakodnevno.

Kada bi trebalo da se opiše pripadnik SAJ, njihov komandant ističe sledeće:

- Mora da neguje visoke etičke principe, da je obučen i fizički spreman da odgovori na sve izazove. Kada je reč o samoj jedinici, postoje tri principa kojima se rukovodimo: bezbednost svih učesnika u rešavanju krizne situacije, fleksibilnost i spremnost da se odgovori na sve, a treći, i možda najbitniji - nema savršenog plana za bilo koju situaciju.

NAGRADA ZA HRABROST

Da je briga za građane na prvom mestu svedoči i nagrada za najhrabrijeg policajca za 2017. godinu, koja je dodeljena prvi put. Herojski podvig "sajovca" Miljana Kijanovića i način na koji se suprotstavio bombašu često je tema i na međunarodnim seminarima u Batajnici.

Kijanović je 28. septembra 2017. u Kraljevu ušao u prostoriju u kojoj je otmičar zarobio nekoliko osoba i zapretio da će ih sve dići u vazduh bombom kašikarom. Ovaj hrabri "sajovac", iako bez zaštitne opreme, bacio se na napadača, uhvatio ga za ruke i sprečio da aktivira bombu iz koje je izvukao osigurač.