Grupa mladih iz hraniteljskih porodica u Kragujevcu završila je tromesečnu obuku za 10 zanimanja kako bi povećali svoje mogućnost za zapošljavanje, a nekoliko njih se zaposlilo, rečeno je agenciji Beta u Centru za porodični smeštaj i usvojenje.

U okviru programa obuke "Budućnost za nas" 14 štićenika završilo je obuke za bravara-zavarivača, poslastičara, konobara, pica majstora, masera-kozmetičara, automehaničara, kao i za java developera, poslovnog sekretara i dr.

"Od 15 polaznika koji su krenuli na obuku, 12 mladih je još u hraniteljskim porodicama i spremaju se za izlazak iz nje, dok je troje ; napustilo hraniteljske porodice, od čega dvoje, nažalost, koristi novčanu socijalnu pomoć", rekla je Ivana Rakić iz Centra za porodični smeštaj i usvojenje.

PROČITAJTE JOŠ: Deca bez roditeljskog staranja dobijaju prihvatilište od septembra

U Centru kažu da je po završetku obuke za nova znanja i veštine, troje polaznika obuke uspelo da se zaposli, a očekuje se da će još njih petoro uskoro naći zaposlenje.

"Kod naših štićenika smo zapazili da nije problem samo pronalaženje radnog mesta, već i da se zadrže na njemu. Procenili smo da je zbog toga njima potrebna i podrška posle zapošljavanja naročito u pogledu motivacije. Znate, celog života sistem ih je učio da budu prezaštićeni, da budu pasivni primaoci usluga, pa se treba navići na nove radne obaveze koje traju osam sati dnevno", rekla je Ivana Bogdanović edukator savetnik u Centru za porodični smeštaj i usvojenje.

Ona je navela da je program obuka koju je podržala švajcarska vlada u projektu "Znanjem do posla" bio značajan za osnaživanje mladih bez roditeljskog staranja da povećaju mogućnosti za zapošljavanje na tržištu rada, ali i za njihovu socijalnu inkluziju.

"Naše mogućnosti da im pružimo takvu podršku su bile nikakve jer u redovnom poslu nemamo prostora da se bavimo tim aktivnostima pa je ovo bio značajan način. Mi u stvari najviše radimo sa hraniteljima kako bi oni dali podršku mladima", kaže Bogdanovićeva.

U Centru za porodični smeštaj i usvojenje su izrazili očekivanje da će program obuka na radnom mestu biti nastavljen u Kragujevcu, ali i proširen na štićenike u Kruševcu i Novom Pazaru.