Priliku da u direktnom kontaktu sa poslodavcima predstave svoje sposobnosti, znanje i potencijale imali su danas nezaposleni sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala u Kosovskoj Mitrovici. Na sajmu zapošljavanja, koji je po sedmu put održan u Mitrovačkom dvoru, susreli su se ponuda sa jedne i potražnja radnih mesta sa druge strane.


PROČITAJTE JOŠ - Sajam zapošljavanja u Kosovskoj Mitrovici

- Ovo je šansa za sve nezaposlene da se u direktnom kontaktu predstave i da čuju uslove koje poslodavci traže. NSZ u narednom periodu očekuje da krene sa realizacijom 16 projekata javnih radova gde će biti uključeno 108 lica iz kategorije teže zapošljivih – rekla je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – filijala u Kosovskoj Mitrovici Verica Ćeranić.

Ona je dodala da se očekuje i realizacija još šest projekata koji će uključiti 18 osoba sa invaliditetom i koji će svojim radom stvoriti uslove za razvoj društvene zajednice u kojoj žive.

- I ove godine mislimo na mlade koji imaju srednju, višu ili visoku stručnu spremu. Njima je omogućeno da konkurišu po programu za stručno osposobljavanje i očekujemo da će nova stručna znanja steći oko 220 lica – rekla je Ćeranić. Ona je, zajedno sa predsednikom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica dodeli 55 ugovora za stručno usavršavanje.

Na problem nezaposlenosti poseban akcenat daje i lokalna samouprava koja nastoji da što više mladih ljudi dobije posao.

- Opština Kosovska Mitrovica je ove godine angažovala 245 lica kroz razne programe od javnih radova do stručnog usavršavanja čime nastojima da mlade ljude zadržimo ovde da ostanu i rade. Za nas su i dalje prioritet osobe sa invaliditetom i do kraja godine angažovaćemo pet osoba sa invaliditetom - rekao je predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić. On je dodao da je veoma bitno da se razvija i privatni sektor, jer nije moguće da se svi zaposle u državnim institucijama.

17 HILjADA NEZAPOSLENIH

Prema rečima direktorice Nacionalne službe za zapošljavanje - filijale u Mitrovici Verica Ćeranić na Kosovu i Metohiji ima oko 17.000 nezaposlenih.

- Prema našoj evidenciji na Kosovu i Metohiji nezaposleno je oko 17.000 osoba. Pola od tog broja nezaposlenih su žene, a prednjače lica sa trećim ili četvrtim stepenom stručne spreme – kaže Ćeranić i isitče da je među nezaposlenima najviše mladih do 30 godina.