DEO Bistroa "Biblioteka" podignut na placu kojim treba da prođu vodovi za "Dedinje dva" biće danas "službeno" srušen, ako vlasnik objekta Ljubiša Nišavić ne završi uklanjanje koje je započeo u ponedeljak 30. jula.

Pročitajte još: ĆEVABDžINICA KOČI "DEDINjE 2": Još 10 s lukom, srce nek čeka!

Irena Vujović, predsednica Opštine Savski venac, potvrdila je u četvrtak za "Novosti" da deo "Biblioteke" koji odstupa od onoga za šta je bistro dobio privremenu dozvolu mora biti srušen, bilo da ga ukloni investitor, ili inspekcija, i da rok za to ističe danas.

Samo ako tako bude, profesor dr Milovan Bojić, direktor "Dedinja", odustaće od najavljenog štrajka glađu u znak protesta zbog birokratskih prepreka koje koče izgradnju "Dedinja dva".

Na placu predviđenom za prilaz "Dedinju dva", kojim treba znatno da se prošire kapaciteti Instituta za kardiovaskularne bolesti na Dedinju, "isprečila" se terasa ugostiteljskog objekta.

Pročitajte još: Sanjaju temeljac za "Dedinje 2"

- Investitor je od ponedeljka, 30. jula, sam započeo uklanjanje staze - rampe, sa ogradnim zidovima. Ukoliko do 3. avgusta, kada je zakazano izvršenje, ne ukloni ove nelegalno izvedene radove, nastavak izvršenja sprovešće Odeljenje za inspekcijske poslove i izvršenja GO Savski venac - rečeno nam je u četvrtak u upravi ove beogradske opštine.

Zaposleni u "Dedinju", koji su ove nedelje pri dolasku na posao bacili pogled na bistro u komšiluku, kažu da radnici tamo nekoliko dana nešto "kuckaju i da im ne izgeda da će sporni deo objekta, ako nastave istim tempom, baš brzo ukloniti.

Bistro "Biblioteka", izgrađen između Instituta za rehabilitaciju u Sokobanjskoj i "Dedinja", ima privremenu dozvolu, oročenu "dok se plac ne privede nameni", ali objekat je u međuvremenu proširivan i izašao je iz opsega za koji je dobio privremenu dozvolu.

Direktor "Dedinja" profesor dr Milovan Bojić ranije je rekao za "Novosti" da je u ovim gabaritima uslovno rečeno legalna samo jedna trećina bistroa, za koju postoji privremena dozvola, a dve trećine su podignute bez dozvole.

Milovan Bojić štiti inerese Instituta

- Što se tiče tog objekta, s obzirom na to da je izgrađen na osnovu privremene građevinske dozvole koju je izdao Grad Beograd, za uklanjanje samog objekta nadležni organ Gradske uprave, koji je doneo rešenje za izgradnju objekta privremenog karaktera, mora doneti rešenje o prestanku važenja privremene dozvole i uklanjanju objekta - rečeno nam je u četvrtak u upravi Savskog venca. - Tek po konačnosti ovog rešenja može se pristupiti rušenju, a to nije nadležnost opštine.

Planovi za izgradnju "Dedinja dva" postoje već decenijama, i to nije bila tajna ni kada je izdavana dozvola za bistro. Baš zbog toga je ona i mogla da bude samo privremena, dok se plac oko "Dedinja" ne privede nameni, a u međuvremenu se ispostavilo da je terasa ćevabdžinice sada glavna prepreka za izdavanje građevinske dozvole za "Dedinje dva".

IZDVOJENO 24,7 MILIONA EVRA

Rekonstrukcija postojeće i izgradnja još jedne, nove zgrade Instituta "Dedinje" predviđena je projektom obnove sedam bolnica u Srbiji, za koje je prošle godine izdvojeno 100 miliona evra. Pojedinačno, najviše novca namenjeno je baš za "Dedinje" - 24,7 miliona evra, jer je u okviru ovog projekta predviđena i izgradnja nove zgrade, na koju ova ustanova sa najvećim brojem kardiovaskularnih pacijenata čeka već duže od decenije. Prema prvobitnom planu, rekonstrukcija postojećih 8.600 kvadratnih metara u "Dedinju" trebalo je da počne u novembru prošle godine i da se završi do kraja ove, a nova zgrada 2019. godine, ali su rokovi, izgleda, malo modifikovani.