Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je danas da država razmatra da od 2020/21 godine ponovo uvede obavezni vojni rok, u trajanju od tri ili šest meseci.


On je rekao da to zavisi od analiza Ministarstva odbrane i toga da li finansijska sredstva to budu dozvoljavala.


Kako je precizirao, u zavisnosti od analiza i finansija, razmatra se mogućnost da on potraje tri do šest meseci, ali da nikakva odluka još nije doneta.


- Nije opcija godinu dana, mislim da je to predugo. Još uvek o svemu razmišljamo - kazao je Vučić.


PROČITAJTE I: VUČIĆ NA AERODROMU BATAJNICA: Remontovanim MIG-ovima imena po junacima iz perioda NATO agresije foto-galerija


Vučić je pojasnio da se trenutno razmatraju svi aspekti tog eventulanog poteza, do koje godine i na koji način bi on bio sproveden. Kazao je i da bi oni koji vojsku završe, imali prednost pri zapošljavanju u javnoj službi.


- „Sve radimo da bi sačuvali mir, da preventivno možemo da delujemo protiv svakog ko bi pokušao da provede agresiju na nas - podvukao je Vučić.


On se osvrnuo na kritike javnosti koje bi mogle da uslede posle takvog poteza i naveo da su one neminovne u svakom slučaju, bilo obaveznog vojnog roka ili ne.


Rekao je da kada se pomene ponovno uvođenje, kažu "opet biste da ratujete", a do juče je bilo zašto nema vojnog roka.


- Dogovorite se sa sobom šta hoćete od države po pitanju vojske, Kosova i ekonomije i svega... Ne plašim se kampanje protiv služenja vojnog roka, narod je doboljno pametan da prepozna ko radi u njegovopm, a ko protiv njegovog interesa - rekao je Vučić, istakavši da su "do juče govorili da su nam deca postala slabići, jer nemaju vojnu obavezu".


(Blic)