Nedostatak lekara specijalista mogao bi da ozbiljno ugrozi rad Zdravstvenog centra u Vranju, a već u narednih nekoliko godina, ukoliko se nešto ne preduzme, neka odeljenja bi mogla prestati da rade.

Dugogodišnji problemi u funkcionisanju centra, loši potezi menadžmenta i loše planiranje budućeg rada doveli su do gotovo bezizlazne situacije, koja mora hitno da se rešava.

Pročitajte još: APEL IZ ZDRAVSTVENOG CENTRA U VRANjU: Da vratimo dugove i zaslužimo podršku

- Uprkos mnogobrojnim finansijskim problemima s kojima se suočava Zdravstveni centar, ovaj s nedostatkom ljudskih resursa je prioritet - kaže novoimenovana direktorka dr Ljiljana Antić.

Pacijenti ove regionalne zdravstvene ustanove, u kojoj se leče ne samo ljudi iz Pčinjskog već i iz Kosovsko-pomoravskog okruga, mogli bi da ostanu bez ortopeda, ginekologa, urologa, hirurga, pa čak i internista.

- Podaci pokazuju da od 145 lekara specijalista zaposlenih u opštoj bolnici, čak njih 64 ima 55 ili više godina, a 58 lekara spada u starosnu grupu od 45 do 54 godine - objašnjava dr Antić, i dodaje da će u periodu od sedam do deset godina čak njih 122 otići u penziju.

Prema njenim rečima, ništa bolja situacija nije ni u Domu zdravlja, gde radi 63 lekara, od kojih 36 ima preko 55 godina, dok ih je 19 u starosnoj granici od 45 do 54 godine.

- Ne možemo da pošaljemo postojeće lekare opšte prakse na specijalizaciju, jer će nam Dom zdravlja, Hitna pomoć i još neka vitalna odeljenja ostati bez lekara i nećemo biti u stanju da odgovorimo na potrebe pacijenata. Zbog toga moramo uposliti mlade lekare, a postojeće poslati na specijalizacije - kaže dr Antić.

Ona ne krije da će njen glavni zadatak biti da u resornom ministarstvu predoči da službe ostaju bez lekara i da pacijente u Pčinjskom okrugu neće imati ko da leči ukoliko se nešto odmah ne preduzme.


Dr Ljiljana Antić


- Na Internom odeljenju prema propisanim normativima trebalo bi da radi 23 lekara, a u Vranju ih radi 15. Za godinu dana u penziju odlaze tri lekara, dakle ostaje ih 12, što je daleko ispod realnih potreba - objašnjava Antićeva.

Pomoćnik gradonačelnika zadužen za pitanja zdravstvene zaštite dr Aleksandar Stajić ističe da je rukovodstvo grada i te kako svesno ovog problema.

Pročitajte još: Direktor Zdravstvenog centra u Vranju podneo ostavku

On ne želi da govori o bilo čijoj krivici koja je dovela do ovakve situacije, ali napominje da Zdravstveni centar u Leskovcu ima tri puta više lekara od Vranja, iako zbrinjava sličan broj pacijenata.

On dodaje da je Grad angažovao 17 mladih lekara za rad u seoskim ambulantama i da se oni plaćaju iz gradskog budžeta.

NA SPECIJALIZACIJI 13 LEKARA

U ovom trenutku, prema podacima iz Zdravstvenog centra, 13 lekara je na specijalizaciji. To je daleko ispod potrebnog broja, da bi rad svih odeljenja bio održiv.