GENERACIJA brucoša Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ne mora da misli kako će da se zaposli, već samo kako će sa što boljim ocenama i u roku da završi fakultet! Dekan prof. dr Branislav Boričić obećao im je da će fakultet svima koji diplomiraju za četiri godine i sa prosečnom ocenom iznad 8,5 ponuditi posao u struci u roku od tri meseca nakon diplomiranja.

Prof. Boričić, za "Novosti", kaže da smatra da je ovo najbolja mera koja može da motiviše studente, u zemlji u kojoj nije lako zaposliti se, a posebno ne naći prvo radno mesto.

- Ovo je obećanje koje sigurno možemo da ispunimo. Ponudićemo im posao u struci, što danas zaista nije lako naći - najavljuje prof. Boričić. - Posao možemo da im garantujemo zahvaljujući odličnoj saradnji sa privredom, pa već sada imamo 400 partnerskih kompanija u kojima naši studenti treće i četvrte godine imaju praksu.

PROČITAJTE JOŠ - Moji studenti ne čekaju na birou

Dekan napominje da je, prethodnih godina, u svakoj generaciji bilo stotinak studenata koji diplomiraju za četiri godine sa prosekom 8,5 ili većim. Nada se da će ponuda za posao motivisati još veći broj akademaca da sve ispite polože na vreme, sa visokim ocenama u indeksu.

- Pratimo uspehe naših bivših studenata. U roku od devet meseci nakon diplomiranja svake godine zaposli ih se oko 70 odsto, što je zaista visok procenat. Nisu svi odmah u struci, jer se neko zaposli kao šalterski službenik u banci, pa čeka slobodno radno mesto za koje je potrebno visoko obrazovanje - objašnjava Boričić. - Na tržištu rada ima mnogo nezaposlenih ekonomista, ali to je pokazatelj da nisu svi ekonomisti isti. Sa našom diplomom su traženi i brzo se zapošljavaju. Samo preko Centra za saradnju sa privredom Ekonomskog fakulteta u partnerskim kompanijama zaposli se oko 200 diplomaca godišnje. Često su to baš oni koji su u tim firmama već bili na praksi tokom studija.

dr Branislav Boričić,foto Ž.Knežević

TESTOVI OCENjIVANI U LONDONU

- PRVA generacija studenata koji se školuju po programu Londonske škole ekonomije, najboljeg Ekonomskog fakulteta u Evropi, završila je godinu sa izuzetnim uspehom. Svi ispiti polažu se u jednom roku, a naši kandidati imali su prolaznost 91 odsto. Testovi su ocenjeni u Londonu, a britanske kolege su više nego zadovoljne kvalitetom njihovih radova - objašnjava prof. Boričić. - Reč je o izuzetnim studentima, koji su završili prvu godinu po našem programu, a naredne tri imaju predavanja na engleskom i profesore iz Londona. Prva generacija sada će da krene na treću godinu.