U Helsinkiju je danas otvoren Forum o veštačkoj inteligenciji na kome su evropski komesari, ministri iz zemalja članica EU, stručnjaci iz oblasti tehnologija i veštačke inteligencije razmenjivali iskustva iz ove oblasti.

Otvarajući forum, na kome učestvuje i srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, evropska komesarka Marija Gabrijeli rekla je da je potrebno napraviti platformu na kojoj će se razgovarati o veštačkoj inteligenciji u svim oblastima društva.

PROČITAJTE JOŠ: Veštačka inteligencija do 2050. preuzima većinu poslova?

"Moramo da podelimo evropsku viziju o veštačkoj inteligenciji. Digitalizacija je svuda oko nas i ovo je samo početak nove tehnološke revolucije. Moramo da se dogovorimo kako ćemo je oblikovati i razvijati u skladu sa evropskim vrednostima i stanardima, a uz povlastice za građane i privredu", rekla je Gabrijeli.

Prema njenim rečima, Evropa ima dobre istraživače i naučnike u industrijskom i svim sektorima, zbog čega mora da nađe načine da ih zadrži u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ: Nove tehnologije menjaju svet

Finski ministar ekonomije Mika Lintila rekao je da je veštačka inteligencija ključni faktor i potencijal za ekonomski rast, kao i da razvoj i implementacija Strategije veštačke inteligencije zahteva zajedničko delovanje na evropskom nivou.

"Veštačka inteligencija se ubrzano razvija i o njoj treba razgovarati. Ona je deo naših života i nemoguće je zamisliti život bez nje", rekao je finski ministar.

Srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović učestvovao je na panelu "Da li su evropskim vladama potrebna ministarstva za veštačku inteligenciju"?, gde je istakao važnost usklađivanja Nacionalne strategije za razvoj i veštačku inteligenciju sa strategijama drugih evropskih država.

Popović je naveo da je na panelu, koji je bio zatvoren za medije, rekao da je bitno uporedno sa veštačkom inteligencijom razvijati i obrazovanje i nove poslove.

"Svaka zemlja ima različit ekonomski i industrijski potencijal i treba da se postave prioriteti - industrija, poljoprivreda, obrazovanje, odbrambena industrija. Sve to treba da dovede do novih radnih mesta, jače ekonomije i veće saradnje sa drugim zemljama, jer je sinergija ono što je najvažnije za bolje rezultate", rekao je Popović.

U okviru foruma održavaju se brojne radionice i paneli na kojima učesnici razmenjuju iskustva o razvoju, algoritamskoj transparentnoati, istraživanjima i ulozi civilnog sektora, kao i o poštovanju etičkih vrednosti kako od stane ministarstava koja pokrivaju ovu oblast, tako i od strane poslovne zajednice.

Na forumu su učestvovali predstavnici 22 zemlje EU i okolnih regiona, a organizovali su ga finsko Ministarstvo ekonomskih poslova i zapošljavanja i Evropska komisija.