ODELjENjE kardiohirurgije Instituta za majku i dete, posle teksta u "Večernjim novostima" u kojem su objavljeni navodi kardiohirurga profesorke dr Mile Stajević da im je "kao hleb potrebna" ova oprema, dobiće pet špric-pumpi.

Pročitajte još: OTVOREN OBNOVLjENI "MIŠOVIĆ": Posle devet godina od požara, završeno renoviranje KBC na Dedinju (FOTO)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar reagovao je u četvrtak ujutru odmah pošto je u "Novostima" pročitao da Institutu nedostaju ovi aparati i naložio da se taj problem odmah reši. Pet špric-pumpi košta oko 5.000 evra.

Profesorka Stajević ukazala je na slučaj lažnih humanitaraca koji su joj došli na vrata da traže novac za lečenje deteta, u čijoj otpusnoj listi piše da je umrlo pre četiri godine. I prokomentarisala, da bi joj u humanitarnim organizacijama, da im uputi dopis za nabavku pumpi, verovatno rekli da traži svoju korist u nabavci. Sve dotad nedostatak špric-pimpi u Institutu bio je "u ilegali".

Pročitajte još: INSTITUT "DEDINjE": Svetski standardi u lečenju srca

U Ministarstvu zdravlja "Novostima" je u četvrtak rečeno da ranije nisu bili upoznati sa tim da dečjoj kardiohirurgiji nedostaju špric-pumpe i da Institut "Dr Vukan Čupić" nije tražio da se ova oprema obezbedi.

- Sve je u letvrtak iskoordinirano. Institut je zvanično poslao zahtev za špric-pumpe, kao što je predviđeno po proceduri, i već u ponedeljak će to biti pred komisijom za nabavku opreme - rečeno nam je u četvrtak u Ministarstvu.