"Srbijavode" su pripremile detaljan plan "hvatanja" naftne mrlje koja se pojavila na Savi posle eksplozije u rafineriji u (Bosanskom) Brodu, ako bude ušla u Srbiju, izjavio je direktor tog javnog preduzeća Goran Puzović.


Za sada se, ipak, ne očekuje da naftna mrlja uđe u našu zemlju, rekao je Puzović za Tanjug i naveo da sve nadležne službe i inspekcije prate situaciju i da su obučeni ljudi spremni u svakom trenutku da reaguju, kako bi se sprečilo zagađenje.

"Ako se naftna mrlja pojavi na ulasku toka Save u Srbiju, preduzećemo mere da se u najkraćem roku spreči nesreća. Osmatranje se vrši i sa vode i sa kopna, kao i iz vazduha. Sve nadležne inspekcije su na terenu", dodao je Puzović.

Kako je rekao, "Srbijavode" imaju potrebnu opremu, mehanizaciju i agense kojima se rešavaju takvi problemi.

"Srbijavode" u Sremskoj Mitrovici imaju više od 300 metara mreže koja služi za prikupljanje i lokalizaciju naftne mrlje, kao i dva "skimer" aparata i svu dodatnu opremu, plovila i obučene ljude koji bi mogli da prikupe i bezbedno uklone naftnu mrlju, naglasio je Puzović.

Objašnjavajući postupak za eventualno eliminisanje naftne mrlje, on je rekao a se postavlja "plutajuća zavesa" između dva ili više čamaca, u zavisnosti od širine i dužine mrlje.

"Razvuče se i bukvalno se mrlja opkoli i prikuplja skimer uređajima. Vrši se njeno fizičko odvajanje, pošto nafta pluta po površini vode. Zatim se pakuje u specijalnu burad i transportuje na dalju obradu", rekao je Puzović.

Za vezivanje i prikupljanje onoga što preostane, koriste se ekološki bezbedni hemijski agensi.


PROČITAJTE JOŠ: EKOLOŠKI INCIDENT U CRNOJ GORI: Masna mrlja u vodama luke u Risnu

"Ako i tada nešto eventualno prođe, postavili bi nizvodno još jednu zavesu kako bi i to prikupili", objasnio je Puzović.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović je rekao Tanjugu da ta agencija vrši kontinuirani monitoring i reke Save na ulazu u Srbiju.

"To za naftnu mrlju je još na nivou spekulacija, jer naš monitoring pokazuje da nikakve promene nema na Savi. Da li će se i kada to dogoditi da stigne u Srbiji ne možemo reći, pošto ne postoje tehnike kojima se to može precizno utvrditi".

Dodaje da kada dođe do akcidentne situacije, kada Agencija detektuje zagađujuće materije u vodi, obavesti o tome javnost putem svog sajta.

Radović kaže da Agencija redovno objavljuje sve analize i informišemo sve relevantne institucije u lancu odgovornosti, kako bi preduzele odgovrajuće mere i smanjile mogućnost zagađenja i posledice zagađenja, kao i zaštitile naše građane.

Naftna mrlja uočena je na Savi 10. oktobra ujutru posle eksplozije koja se dogodila tokom noći u rafineriji u Brodu. Tom prilikom je jedna osoba poginula, a devet je povređeno.