Ruski izaslanik u OEBS-u Aleksander Lukaševič pozvao je misiju OEBS na Kosovu i Metohiji da hitno odgovori na pretnje i zločine protiv Srba na KiM i osudio "pasivan pristup" Kfora i Euleksa koji su se, kako je rekao, distancirali od obezbeđivanja bezbednosti nealbanskog stanovništva na KiM.


Lukaševič je na sastanku Stalnog saveta OEBS-a u Beču u četvrtak uveče ocenio da nepristrasan i neutralan rad misije OEBS postaje sve važniji usled "izuzetno komplikovane situacije u tom regionu".

Kao jedan od ključnih zadataka misije OEBS i njenog mandata naveo je zaštitu prava i interesa nealbanskog stanovništva, pre svega Srba.


PROČITAJTE JOŠ: OEBS: Milioni i dalje izloženi rasizmu, unaprediti jednakost

Upozorio je i da agresivne izjave i potezi lidera kosovskih Albanaca protiv sprske vlade ohrabruju atmosferu nekažnjivosti zločina protiv srpskog stanovništva jer su, naglasio je, krađa i zloupotreba njihove imovine, fizički i verbalni napadi i vandalizam i dalje "rutinska pojava na Kosovu".

"Nelegalne akcije protiv srpske dece i mladih na jugu regiona, koje su sada u porastu, naročito su uznemirujuće. Misija OEBS bi trebalo odmah da reaguje na takve incidente i obezbedi da kosovske vlasti kazne one koji su krivi", poručio je Lukaševič.

Istovremeno je osudio, kako je rekao, neaktivnost misija EU i NATO na KiM, "koje su se distancirale od obezbeđivanja bezbednosti nealbanskog stanovništva na Kosovu", prenosi Tas.

"Osuđujemo pasivan pristup međunarodnih misija u regionu - misije NATO na Kosovu (KFOR) i Misije vladavine prava EU na KiM (Euleks)", rekao je Lukaševič.

Tas podseća i da je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin ranije rekao da je KFOR bio svestan nedavnih albanskih provokacija na severu Kosova kada je, navodi ta agencija, "više od stotinu kosovskih komandosa upalo u srpske enklave na severu Kosova u suprotnosti sa međunarodnim ugovorima".

Lukaševič smatra da takvo ponašanje podriva poverenje Srba u misiju NATO i međunarodne organizacije na KiM.

On je naglasio da su specijalne snage kosovske policije upale u oblasti naseljene Srbima u suprotnosti sa postojećim sporazumima između Beograda i Prištine "uz očigledan cilj vršenja pritiska na Srbiju".


PROČITAJTE JOŠ: Vučić i Oricio o učešću Misije OEBS u reformskim procesima u Srbiji

Podsetio je i na incident od 26. marta na Kosovskoj MItrovici, kada su, kako je naveo, albanske specijalne snage zadržale u pritvoru i pretukle direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, kao i na ubistvo istaknutog srpskog političara na KiM Olivera Ivanovića.

"Još jednom, pokazali smo da će pokušaji da se prevaziđu postojeće dugogodišnje razike tamo (na KiM) samo produbiti kosovsku krizu", naglasio je Lukaševicć.

On je dodao da Albanci na KiM uživaju podršku spolja bez obzira šta rade, kao i da pokazuju svoju nevoljnost da tragaju za rešenjem za zamrznuti konflikt, zajedno sa Beogradom.

"Priština se i dalje oslanja na zastrašivanje Srba u pokušaju da ih protera iz regiona", upozorio je Lukaševič.