DRUŠTVENO-odgovorna kampanja za borbu protiv pušenja kod mladih MISSION: OXYGEN započeta je u utorak i ima cilj da u naredne tri godine osnaži primenu zakonske regulative u Srbiji, da mladima na njima blizak način prikaže štetnost duvanskog dima i promeni poražavajuću statistiku, najavio je u utorak na konferenciji državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Ferenc Vicko.

Prema statistici Instituta za javno zdravlje Srbije, više od 40 odsto tinejdžera je do svoje 15. godine probalo cigarete, a više od 15 odsto njih svakodnevno puši. Građani Srbije odvajaju za cigarete čak pet miliona evra dnevno, što znači da praktično svake godine stanovnici Srbije potroše dve milijarde eura na kupovinu cigareta. To predstavlja celokupni godišnji budžet Fonda za zdravstveno osiguranje Srbije, kažu iz ministarstva.

Pročitajte još - Ovo je najbolji način da ostavite pušenje

- Promocija zdravlja i zdravstvenog vaspitanja je ugrađena u strategije, akcione planove i politike Vlade Srbije. Iako se u prethodnim godinama mnogo ulagalo u kampanje za promene u odnosu na "zdrave stilove života", ako se pogleda u statistiku o opterećenošću bolestima vodeći zdravstveni rizici su i dalje loše navike u ishrani uz gojaznost, pušenje, konzumiranje alkohola i nedovoljna fizička aktivnost - rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Ferenc Vicko.

Projekat MISSION: OXYGEN će ući u osnovne škole u Srbiji, pokrenuti brojne edukativne radionice, uključiti promotere influensere, nudeći pritom tinejdžerima bolji, kreativniji i zdraviji sadržaj.

Plan kampanje je da se uz podršku Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije (NARNS) naredne tri godine dopre do 200.000 dece, starosti između 10 i 12 godina, kako bi zajedno sa kreatorima politike, edukatorima i zdravstvenim radnicima deca shvatila koliko je duvanski dim štetan.

O svim benefitima projekta, kao i o neophodnosti odlučnije borbe protiv duvanskog dima, na edukativnom panelu su osim organizatora, govorili i Vesna Savić Đukić iz UNICEF-a, Violeta Jovanović iz NALED-a, Ksenija Purković iz kompanije "Astra Zeneca", kao i brojni stručnjaci koji se bave prevencijom pušenja u Srbiji.

Projekat je pokrenut u organizaciji "Propulsion", a na inicijativu kompanije "Astra Zeneca".

PREVENTIVNI PROGRAMI

- Ministarstvo zdravlja se kontinuirano zalaže za prevetivne programe, a posebno se bori protiv bolesti zavisnosti. S obzirom da i pušenje izaziva vrstu zavisnosti i da imamo nepovoljnu statistiku broja pušača kod školske dece, to smatramo vrlo važnom borbom, posebno sa obzirom da je očuvanje zdravlja veoma značajno kod mladih zbog dalekosežnih posledica u kasnijem životu - kaže dr Ferenc Vicko.