Supruga predsednika Kine Si Đinpinga, Peng Lijuan, primila je u Pekingu suprugu predsednika Srbije Tamaru Vučić, sa kojom je razgovarala o saradnji dveju zemalja u oblasti kulture i humanitarnog rada.


Dve sagovornice su se dogovorile da, posle otvaranja kulturnog centra Narodne Republike Kine u Beogradu, dve zemlje organizuju Dane kineske kulture na teritoriji Srbije, od Subotice i Novog Sada, do Niša, Leskovca i Vranja.

Tokom razgovora je konstatovana veoma bliska saradnja Kine i Srbije u svim najvažnijim sferama društvenog života, kao i blisko prijateljstvo dva predsednika, Vučića i Sija.

Kako je prenela kineska agencija Sinhua, Peng se tokom susreta prisetila posete Srbiji 2016. godine i visoko ocenila odnose Kine i Srbije, kao i duboko prijateljstvo dva naroda. Ona je zamolila Tamaru da prenese pozdrave predsednika Si Đinpinga predsedniku Aleksandru Vučiću.


PROČITAJTE JOŠ - FOTO: Prve dame Srbije i Turske otvorile obnovljeni dom za decu

Izrazivši poštovanje prema humanitanom radu Tamare Vučić, Peng je istakla da Kina pridaje veliki značaj rešavanju problema sa kojima se suočavaju žene i deca.

Peng, koja je specijalni izaslanik UNESKO-a za unapređenje obrazovanja devojčica i žena, izrazila je spremnost da sa Srbijom podeli iskustvo Kine u toj oblasti i za zajednički rad na unapređenju tog pitanja na međunarodnom planu.

Tamara Vučić je zamolila Peng da predsedniku Siju prenese pozdrave predsednika Vučića.

Ona je rekla da srpski narod ceni kinesku pomoć i podršku, kao i vrednosti srpsko-kineskog prijateljstva, prenela je Sinhua.

Srbija ostaje čvrsto privržena razvijanju odnosa sa Kinom i želi da bude njen istinski prijatelj, rekla je Tamara Vučić, citira kineska nacionalna agencija.

Kineska televizija CGTN objavila je danas snimak sa prijema koji je u Pekingu za suprugu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Tamaru, priredila supruga Si Đinpinga, Peng Lijuan.

Snimak njihovog susreta objavljen je i na Jutjub kanalu kineske televizije.