NOVI sajt Vlade Srbije, koji omogućava jednostavan pristup za korišćenje slepim i slabovidim osobama i mogućnost čitanja sadržaja na srpskom jeziku pomoću softvera text-to-speech ("čitaj mi"), u petak je predstavljen u Savezu slepih Srbije. Prezentaciji su prisustvovali predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar za rad Zoran Đorđević.

Sajt je pokrenut ove nedelje i redizajniran je nakon 14 godina. Prema rečima premijerke odlikuje ga transparentnost, otvorenost i dvosmerna komunikacija sa građanima. Vladin portal pruža mogućnost da građani, na pitanja postavljena putem sajta, dobiju odgovore nadležnih. Zato su u fokusu sajta upravo servisi za građane i privredu, a slogan je "U službi građana".

- Današnje tehnologije omogućavaju nam da dosta jednostavno pravimo servise koji su lako dostupni svima - istakla je predsednica Vlade. - Kroz dijalog sa osobama sa invaliditetom unapredićemo kvalitet njihovog života.

Pročitajte još: Nikolina "pametna" rukavica spas za slepe


Za direktora Kancelarije za IT i eUpravu Mihaila Jovanovića sajt predstavlja korak dalje u pravcu digitalne transformacije države.

- U izradi sajta korišćeni su domaća pamet i talenat - naglasio je on. -

Vlada Srbije jedina je u regionu koja ima sajt sa opcijom "čitaj mi". Za tri dana, otkako je pušten u funkciju, stiglo je oko 300 pitanja građana, a najviše je upućeno ministarstvima za rad, zdravlje i unutrašnjih poslova. Sada prvi put postoji savremeni informatički alat kojim će se pratiti da li je svako ministarstvo odgovorilo i u kom roku.


ARHIVA NA JEDNOM MESTU

VLADIN sajt je "kanal" za promociju ne samo Vlade i ministarstava, već i mesto gde se predstavljaju potencijali Srbije, poslovna klima, turističke destinacije, kulturne znamenitosti. Tu se takođe nalazi i arhiva audio i video-zapisa i elektronskih dokumenata sa sednica Vlade od 2004. godine, kao i arhiv svih Vladinih sajtova od 1998. godine, čime je postignut kontinuitet državne uprave.

D


Pročitajte još: Masaža dobar posao za slepe