U CENTRU za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, u petak su svečano promovisani diplomci Kriminalističko-policijske akademije, njih 47 i 107 polaznika 16. klase COPO.

Pročitajte još: Stefanović: Novi sistem plata treba da reši interne nepravde

Nebojša Stefanović, ministar policije i potpredsednik Vlade Srbije, rekao je da je svečana promocija poseban dan za sve njih, jer prave prve korake u policiji, što je značajno za našu zemlju. Ističući da je policijski posao težak, rizičan i složen, ali i lep, Stefanović je kazao da su policajci dobili priliku da vide zahvalnost ljudi kojima su pomogli.

- Ovo je posao gde ne vidite rezultate za deset, 15 godina, već u istoj sekundi – rekao je ministar policije, podsećajući na podvig dvojice mladih kolega iz Beograda. - Kao mladi stažisti, na ulici su videli da je razbojnik ženi strgao lančić sa vrata. Uhvatili su ga, pozvali kolege i za tri minuta je slučaj rešen. Pokazali su da imamo razloga da verujemo u policiju.


Pročitajte još:Novi zakon zaustavlja huligane?

Po njegovim rečima, uz podršku Vlade Srbije i predsednika, za mlade policajce moraju da se obezbede stanovi po povoljnim uslovima, nabavljaju se nove uniforme, dobra vozila i nova oprema.

- Uslovi moraju da se unapređuju i da se policajci osete kao elita ovog društva – istakao je Stefanović. - Jer, rizikuju svoj život, a bez sigurnosti i bezbednosti nema snažne zemlje, napretka, investicija.

Zahvaljujući generacijama u stroju, ministar policije je rekao da vidi da umeju da pokažu znanje stečeno na Policijskoj akademiji i COPO-u i dodao da bez znanja i stalnog napredovanja nema efikasne policije.Projekat „bezbednost u školama“, namenjen đacima prvog, četvrtog i šestog razreda je, po Stefanovićevim rečima dobro je prihvaćen, i u njega je uključeno 2.500 policajaca.

- Decu uče kako da pobegnu od zla droge, kako da budu bezbedni na internetu i u saobraćaju i da se ponašaju u vanrednim situacijama – predočio je ministar policije. - Policajci i vatrogasci su među đacima postali omiljeni.

NAGRAĐENI

NAJBOLjI studenti i polaznici u petak su nagrađeni knjigama. Igor Čukić najbolji doplomac i Vladimir Živić, prvi među polaznicima COPO, na poklon su dobili „Vladari Srbije, 11 vekova državotvornosti“, drugorangirani Anđelka Raković i Velimir Mišulić su dobili „Blago Srbije kulturnoistorijska baština“, dok su trećenagrađenim Nikoli Panteliću i Nikoli Stankoviću uručene knjige „Čudesna Srbija“.