BORBA protiv divljih visokih škola i fakulteta, koju je pre dva meseca najavio ministar Mladen Šarčević, zasad je rezultirala zatvaranjem - konsultativnih centara. Međutim, mnoga nelegalna odeljenja fakulteta, kojih ima u mnogim gradovima i varošicama, i dalje nesmetano rade.

Ministarstvo prosvete poslalo je u septembru opštinama uredbu po kojoj moraju da se zatvore svi konsultativni centri, koji su bili "podružnice" različitih fakulteta, uglavnom iz BiH. Za njihov rad nije bila potrebna akreditacija, a studenti su tu dobijali savete za pripremu ispita, izradu seminarskih radova, tu su predavali dokumenta... Javna je tajna i da su se u nekima dobijale diplome u jednom danu.

Konsultativni centar postojao je donedavno u selu Bajevica kod Novog Pazara, a svojevremeno je izazvao ogromnu pažnju kada ga je nekadašnji muftija Muamer Zurkorlić opisao kao fakultet daleko od grada i asfalta, među plastenicima i kućama u šumi...

Pročitajte još - "Češljaju" nelegalne fakultete

- Više ne radimo. U Novom Pazaru više ništa od škola nemamo - kaže, za "Novosti", Ilhan Muratović, vlasnik centra u Bajevici. - Kada je stigla uredba, mi smo centar zatvorili, a naši studenti sada idu u Tutin, gde ima Fakultet za poslovne studije i pravo, koji je akreditovan.

Muratović kaže da nisu svi bili revnosni kao on, te da u Novom Pazaru i dalje radi odeljenje univerziteta "Union" iako, tvrdi Muratović, nema akreditaciju.

No, nije to jedini "sumnjiv" fakultet u ovom gradu. U Novom Pazaru, kako saznajemo, i dalje rade desetine isturenih odeljenja raznih univerziteta, fakulteta i viših škola iz BiH, Vojvodine, Crne Gore, Makedonije. Niko ne zna koliko ih je.

Jedan fakultet iz BiH svoje istureno odeljenje svojevremeno je otvorio u selu Bele Vode, a u zabitom podgolijskom selu Vrbasići registrovana je Viša muzička škola.

Mada ima samo 30.000 stanovnika, i Tutin je postao "univerzitetski centar". U ovoj varoši godinama "uspešno radi" Viša tehnička škola za strukovne studije iz Trstenika - smer saobraćaj i informatika - a svoja odeljenja imaju i univerziteti EDUKONS i FORKUP iz Novog Sada, kao i još nekoliko fakulteta i viših škola, a svi tvrde da su uredno akreditovani.

Slično je i u Užicu, gde se svake godine pojavi neki novi fakultet, a neki postojeći se ugasi. I u ovom gradu fakultetima je teško ući u trag - nemaju sajtove i brojeve telefona, ne reklamiraju se... Ali, omladina može da se edukuje na fakultetu čija je centrala u Banjaluci, kao i na jednom novosadskom... Pokriven je i jug Srbije, pa u Bujanovcu tako radi Visoka medicinska škola iz BiH.

Pročitajte još - Šarčević: Zatvoriću nelegalne fakultete!

Istovremeno, u Prosvetnoj inspekciji, za "Novosti", kažu da su izvršili nadzor nad 10 nelegalnih visokih škola i fakulteta, od kojih su dva u Vojvodini, za koje su postojale prijave da rade bez akreditacije.

- U nadzorima je utvrđeno da je u prethodnom periodu u nekoj od navedenih škola bila održavana nastava, ali da od ove školske godine to nije slučaj - kažu u inspekciji. - Nakon najava ministra prosvete da će biti sprovedena kontrola isturenih odeljenja fakulteta, veliki broj takvih odeljenja je i prestao da radi.

Utvrđeno je, dodaju naši sagovornici, da neke ustanove imaju akreditaciju, ali nemaju studente, kao i da su za neke navedeni netačni podaci. U nadzoru nije utvrđena nijedna činjenica koja bi ukazivala na održavanje nastave.

PRVA NA TAPETU VISOKA POSLOVNA

BEOGRADSKA poslovna škola ostala je bez 24 odeljenja širom Srbije, jer su radila nelegalno. Ova škola i Poslovna škola iz Blaca spojene su u jednu Akademiju poslovnih studija.

Takođe, u Novom Pazaru su radili Farmaceutski i Stomatološki fakultet Univerziteta iz Travnika, kao i Internacionalni fakultet iz Brčkog koje su nadležne inspekcije zatvorile jer nisu imali ni stručni kadar ni uslove za rad. Dešavalo se da student u jednom danu položi i po osam ispita.