KOSOVO i Metohija pripada Srbiji, trajno rešenje ovog vekovnog problema može se tražiti samo u Savetu bezbednosti UN, jedini pravno obavezujući dokument o KiM je Rezolucija 1244 i naš narod u pokrajini treba podržati, nikako ružiti. Ovo su osnovne poruke sa promocije knjige "1244 ključ mira u Evropi" autora Živadina Jovanovića, nekadašnjeg ministra spoljnih poslova SR Jugoslavije.

Ova knjiga predstavlja zbirku članaka, intervjua i javnih istupanja autora objavljenih u domaćim i stranim medijima u periodu od 1997. do septembra 2018. godine. Delo odslikava atmosferu u međunarodnim odnosima krajem prošlog veka, koji su uzrokovali NATO agresiju na SRJ 1999.


PROČITAJTE JOŠ:
AMERIČKA AGENCIJA TVRDI: Formira se tzv. kosovska vojska, ustav to ne dozvoljava

- Jovanović je u naslov knjige stavio Rezoluciju 1244 zato što je taj dokument jedini koji obavezuje i Srbe i Albance i međunarodnu zajednicu da status Kosova rešavaju u okviru granica Srbije - rekao je na promociji profesor Radovan Radinović. - Autor ovako upućuje apel ne samo Zapadu, nego i našem rukovodstvu da poštuju ovaj dokument i da ne podleže pritiscima da je sve izgubljeno.

Profesor Milo Lompar istakao je da knjiga ima dokumentarni, istorijski, angažovani i politički karakter.

- Ona može biti povod za razmišljanje o sadašnjnosti, u knjizi se traže i putokazi i orijentiri, a autor smatra da ih možemo naći u Rezoluciji 1244 - naveo je Lompar.

Glavni urednik Srpske književne zadruge Dragan Lakićević podsetio je da je Jovanović ugledno ime jugoslovenske i srpske diplomatije u tri poslednje decenije 20. veka.

- Ovo delo može da posluži kao dokument o tome kako je izgledao kraj 20. veka i kao prilog razumevanju kosovskog problema - istakao je Lakićević.

Sam autor knjige osvrnuo se na današnju Evropu koja, kako je rekao, traži sebe, vri, ključa...

- Evropa više nije izvor stabilnosti. Muče je terorizam, migracije, 90 miliona ljudi u Evropi živi na granici siromaštva... Sve to izaziva uznemirenje, a evropski lideri zariču se da će se Evropa okrenuti sebi. A kome je do sada bila okrenuta? Evropa treba da se okrene od Amerike, da više vodi računa o svojim nego o američkim interesima - poručio je Jovanović.


PROČITAJTE JOŠ:
Preti li radikalizacija situacije na Kosovu i Metohiji?

PET POGLAVLjA

Knjiga je podeljena u pet poglavlja - Vreme terorizma, Vreme agresije, Vreme iluzija, Vreme otrežnjavanja i Prilozi. Recenzenti su akademik Vlado Strugar, prof. Milo Lompar i ambasador Čedomir Štrbac, a urednici ambasador Dragomir Vučićević i književnik Dragan Lakićević. Izdavači su Beogradski forum za svet ravnopravnih i Srpska književna zadruga.