SRBIJA bi trebalo da postane društvo zasnovano na znanju i kreativnosti. Da bi se to postiglo potrebna je transformacija ekonomije i društva. Veliku pomoć u tome mogu da pruže mladi koji uspešno studiraju i rade u inostranstvu.

Da je ovo jedan od prioritetnih ciljeva Vlade Srbije rekla je premijerka Ana Brnabić koja se na konferenciji "Talenti na okupu 1.0" u petak u Beogradu srela sa više od 200 mladih i nadarenih studenata i istraživača. Ona ih je pozvala da ostanu u svojoj zemlji i pomognu joj u razvoju.

- Ovo vreme donosi da ne moramo svi fizički da budemo na jednom mestu da bismo radili zajedno. Najiskrenije se nadam da ćete ostati u Srbiji, ili da ćete se vratiti. Ali i ako to nije slučaj, zahvaljujući vremenu u kojem živimo, možemo zajedno da radimo na mnogim inicijativama - rekla je Ana Brnabić.

Pročitajte još - Radna grupa predala Brnabićevoj nacrt Medijske strategije

Sa studentima i budućim stručnjacima premijerka je razgovarala o podršci i jačanju saradnje na institucionalnom nivou. On je poručila da su zdrava ekonomija i reforme započete 2014. godine omogućile da radi na tome da Srbija bude konkurentnija.

- Nasledila sam budžet koji je stabilan, dinamičniju ekonomiju, javni dug koji pada, manju nezaposlenost usled povećanja zaposlenosti, a ne odlaska ljudi iz zemlje. Mislila sam da je moj cilj da iskoristim zdravu osnovu koju smo nasledili, da Srbija postane konkurentnija i da se takmiči sa drugim zemljama, ne po tome koliko je jeftina, nego koliko je pametna i sposobna - istakla je premijerka.

Premijerka je navela i da se nalazimo u globalno specifičnom trenutku.

- Trebalo bi da iskoristimo četvrtu industrijsku revoluciju i na najdirektniji način promenimo sudbinu i nadoknadimo izgubljeno vreme i propuštene šanse - poručila je Brnabićeva.

BOLjA KOMUNIKACIJA

VLADA Srbije u cilju tranformacija u duhu aktuelnog vremena pokrenula je različite novine - specijalizovana IT odeljenja u srednjim školama, novi kapaciteti na tehničkim fakultetima, snažniji fond za nauku...

- Ako budemo imali direktnu, brzu i efikasnu komunikaciju možemo da uradimo velike stvari za zemlju. Želim da ovo bude prvi korak - rekla je premijerka.