KONTRADIVERZIONE jedinice MUP Srbije izvele su danas ispred Palate "Srbija" združenu vežbu na kojoj su pokazale uvežbanost i opremu koju koriste za otkrivanje i bezbedno uklanjanje "paklenih mašina". Specijalisti koji se bave opasnim poslom u kome se greši samo jednom, gotovo su nepoznati javnosti, iako godišnje obave od 4.500 do 5.500 kontradiverzionih pregleda.

- Možda nisu uvek na prvim stranama u medijima, ali svojom hrabrošću i ogromnim zalaganjima, zaslužuju našu pažnju. Oni su istinski i suštinski heroji - rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović posle vežbe u kojoj su učestvovali pripadnici Specijalne antiterorističke jednice, jedinice za obezbeđenje određenih ličnosti i objekata i Policijske brigade Policijske uprave za grad Beograd.


Pročitajte još: Stefanović i Čepurin na policijskoj vežbi u Makišu (FOTO)


Na vežbi su prikazani postupci koji se primenjuju kad je štićeni objekat ugrožen automobilom bombom. Prvi korak bio je vizuelni pregled pomoću teleskopskih ogledala kojim je uočen sumnjivi predmet zakačen na pod vozila, a kad je utvrđeno prisustvo čestica eksploziva, posebno trenirani policijski pas je markirao eksplozivnu napravu.

Demonstriran je postupak odvajanja bombe pomoću duge mehaničke ruke, što je izveo pripadnik MUP, ali i rad robota deminera.

Pročitajte još: Pokazna vežba Žandarmerije izvedena u Kraljevu (FOTO)

- MUP se trudi da nabavi što više robota koji mogu i samostalno da izvršavaju zadatke, ali suštinski, bez čoveka koji je posvećen i dobro obučen, tako težak i složen zadatak ne može uspešno da se obavi - istakao je ministar Stefanović.