Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa delegacijom Evropa Nostra i zahvalila na partnerstvu i podršci koju ta organizacija pruža Srbiji u očivanju kulturnog nasleđa, a posebno na saradnji u okviru UNESKO na zaštiti kulturnog i istorijskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Predsednica vlade i delegacija Evropa Nostra, vodeće evropske mreže organizacija koje se bave zaštitom evropskog kulturnog nasleđa, saglasili su se da je posvećenost Vlade Srbije kulturi i očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa evidentna, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

To najbolje pokazuje i činjenica da su Evropska komisija i Evropa Nostra tokom 2018. godine, od ukupno 29 nagrada za zaštitu, istraživanje i promociju kulturnog nasleđa dodeljenih u 17 zemalja sveta, Srbiji opredelili čak tri - za projekat konzervacije Tvrđave Bač i Paviljona kneza Miloša u Bukovičkoj Banji iz 1907. godine, kao i za projekat “Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije” Dvorskog kompleksa na Dedinju.

PROČITAJTE JOŠ - Unesko: Notr Dam ne mora da bude isti kao što je bio

Na sastanku je bilo reči i o planovima za izgradnju gondole na Beogradskoj tvrđavi, a predsednica vlade kazala je da će nadležne institucije Republike Srbije posvetiti punu pažnju ovom projektu koji realizuje Grad Beograd, naglasivši pri tome da je Beogradska tvrđava spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Na sastanku je posebno istaknut i značaj očuvanja i rekonstrukcije lokaliteta Vinča, koja se nalazi nadomak Beograda i predstavlja biser ne samo srpskog, već i evropskog arheološkog nasleđa.

Brnabić je izrazila zahvalnost predstavnicima Evropa Nostre na tome što su jedna od retkih organizacija koje su u prethodnom periodu ukazivale na neophodnost rekonstrukcije lokaliteta Vinča, a što je trenutno jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Predstavnici te organizacije pohvalili su posvećenost premijerke Brnabić očuvanju kulturnog nasleđa i istakli da je ona jedna od rethih predsednika vlada u svetu koja je među prioritete u svom radu uvrstila i kulturu, navodi se u saopštenju.