BUJANOVAC - Danom visokih zvanica, u četvrtak je u bazi "Jug" i na poligonu "Borovac" na jugu centralne Srbije završena multinacionalna vežba "Obazrivi vuk 19" koja je u prethodne dve nedelje okupila više od 200 pripadnika Vojske Srbije i 18. brigade Vojne policije Kopnene vojske Evropske komande SAD.

Na taktičkoj vežbi "Multinacionalna ojačana četa Vojne policije u operaciji očuvanja mira" prikazani su postupci pripadnika vojne policije partnerskih zemalja u uspostavljanju reda na teritoriji, borbi u urbanoj sredini, upotreba snaga za intervenciju, blokade i pretrage terena i medicinske evakuacije, piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Dodaje se da je cilj vežbe bio unapređenje međusobnog razumevanja pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou, u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

PROČITAJTE JOŠ - Ministar Vulin: Odličan odživ za služenje u rezervi

Rukovodilac vežbe, pukovnik Miroljub Petronijević, rekao je da su trud, stručnost i požrtvovanost pripadnika ono što ističe svakog pojedinca i jedinicu u kojoj se nalazi.

Danu visokih zvanica prisustvovala je delegacija ambasade SAD koju je predvodio potpukovnik Džon Hejns, a iz Vojske Srbije prisustvovali su pukovnik Nikola Mijatović iz Uprave Vojne policije Generalštaba, pukovnik Goran Stamenković iz Komande Kopnene vojske i komandanti 3. bataljona Vojne policije i jedinica iz baze "Jug".

Vežba "Obazrivi vuk 19" prvi put se realizuje u Srbiji, piše u saopštenju i dodaje da su podršku u realizaciji vežbe pružile jedinice iz sastava Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.