ODLUKAMA da najbližim saradnicima podeli veliki novac, te da se ponovo kandiduje za dekana Ljiljana Marković, aktuelni dekan Filološkog fakulteta u Beogradu izazavala je revolt dela naučne zajednice u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Pročitajte još: Oterali Tanaskovića i Pipera sa Filološkog fakulteta?

Grupa nezadovoljnih profesora traži da se ispita ko je i po kom osnovu dobio tako veliki novac. Oni, takođe, zahtevaju da glasanje za dekana, kada on bude biran bude javno, te da se proces za izbor novog dekana za mandatni period 2019-2022. ne započne pre rasprave o izveštaju Državne revizorske institucije.

Pročitajte još: Tanasković: Teraju nepodobne profesore

A izveštaj DRI je pokazao da je Ministarstvo prosvete dodelilo Filološkom fakultetu više novca nego što mu je bilo potrebno, i da taj novac nije vraćen nazad u budžet, kako to zakon predviđa. Od tog "viška" na pet plata na ovom fakultetu "otišlo" je 200.000 evra za godinu dana.

Imena zaposlenih kojima je novac podeljen nisu navedena, ali naši izvori sa fakulteta tvrde da je profesorka Marković sredstva, osim sebi, dodelila i za četvoro najbližih saradnika. Prvo dvoje primali su po 490.000, treći 340.000, četvrti 320.000, a peti oko 300.000 dinara neto.

Zbog ovoga je protestovao Slobodni akademski aktiv Filološkog fakulteta koji pita ko je odobrio te autorske ugovore i za koje poslove je toliki novac isplaćivan. Oni su uporedili da je reč o godišnjoj plati skoro 30 saradnika i asistenata.

Prof. dr Ljiljana Marković

Istovremeno, prof. dr Ljiljana Marković ponovo se kandidovala za dekana. Međutim, na sednici na kojoj je trebalo da se odlučuje o njenom reizboru, nije bilo kvoruma. Naročit revolt izazavala je odluka da se dekan bira javnim glasanjem, iako je izmenom zakona predviđeno tajno izjašnjavanje.

Profesor dr Darko Tanasković sa Filološkog fakulteta, iz proceduralnih razloga nije izabran za emeritusa, iako je u penziji i time ispunjava uslov, kaže za naš list da nije upoznat sa ovim aspektom gazdovanja na Filološkom fakultetu, sem onoliko koliko je bio u prilici da sazna iz medija.

- Ako postoje osnovane sumnje u ispravnost poslovanja, neophodno je da se sve stručno istraži i objektivizuje stanje stvari. To je, uostalom, bolje i za upravu fakulteta, ako je sve u redu, da bi se rasteretila podozrenja - rekao je prof. Tanasković za naš list.

U Upravi fakulteta, međutim, ni u sredu nije bilo moguće dobiti izjavu. Profesorka Marković je, kažu, na putu i kada se vrati sve će objasniti.

ZAKLjUČANO ZBOG STOLTENBERGA

OGROMNO nezadovoljstvo izazvalo je gostovanje generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga na Filološkom fakultetu, gde je on održao predavanje studentima skandinavskih jezika. Na fakultetu tvrde da niko nije znao za tu posetu, a mnogi su smatrali da je to bila neprimerena promocija NATO, posebno to što im je tog dana bio ograničen pristup fakultetu. Studenti su posle izjavljivali da je Stoltenberg insistirao na tome da je NATO defanzivna organizacija, koja postoji da bi odbranila ili sačuvala mir.