Čuveni tenk T-55, koji je četiri decenije bio okosnica jugoslovenskih oklopnih snaga, mogao bi uskoro da se u ograničenom broju vrati "u stroj" jer je Vojska Srbije (VS) sa liste viškova tehnike za prodaju izuzela 100 tenkova koji će biti strategijska rezerva.

Pročitajte još: 20 GODINA KUMANOVSKOG SPORAZUMA: Izmilelo 400 netaknutih tenkova VJ, u Alijansi - šok!

Kako prenosi blog Balkanska bezbednosna mreža (www.balkansec.net), reč je o tenkovima koji su proglašeni viškom i izbačeni iz upotrebe nakon odvajanja Crne Gore, a koji će u narednom periodu biti remontovani u Tehničko-remontnom zavodu u Čačku.

Taj blog navodi da će od ukupno 282 tenka T-55, koji se nalaze na spisku tehnike određene za prodaju, biti izuzeto 100 tenkova koji će poslužiti da se oformi strategijska rezerva.

Pročitajte još: VOJSKA SRBIJE ZNAČAJNO OJAČANA: Jedan od najboljih tenkova na svetu stigao iz Rusije

Po sadašnjoj formaciji, Vojska Srbije rasplaže sa četiri bataljona tenkova M-84 i nešto manje tenkova T-72M. Ukupno se u četiri brigade Kopnene vojske, u Centru za obuku u Požarevcu, u remontnoj rezervi i na poligonu Pasuljanske livade nalazi 232 tenka M-84 i 61 tenk T-72M, a taj broj bi mogao da se dodatno poveća ukoliko se ostvari najavljivana donacija od 30 tenkova T-72B1MS iz Rusije.Sa planiranih 100 tenkova T-55 koji bi bili osposobljeni i prevedni u strategijsku rezervu, Vojska Srbije će zaista biti ubedljivo najbrojnija tenkovska snaga u čitavom regionu.

Iako se određen broj tih tenkova nalazi u skladištima BiH, Hrvatske, Mađarske, Bugarske i Rumunije, po broju tenkova u aktivnim jedinicama VS je i sada dominantna, a ta prednost bi bila dodatno uvećana planiranim povratkom tenkova T-55.

Balkanska bezbednosna mreža podsetila je da se planirani povratak tenkova T-55 uklapa u trend da se u upotrebu vrate pojedina proverena i kvalitetna sredstva, koja su 2006. godine bez ozbiljne analize izbačena iz formacije.

Tako je u mehanizovanim bataljonima VS ponovo moguće videti samohodni dvocevni top M53/59 kalibra 30 milimetra poznat po nadimku Praga, a u upotrebu će biti vraćen i određen broj oklopnih vozila, koji će nakon remonta i modernizacije preuzeti ulogu komandnih vozila u pešadijskim bataljonima.

Tenkovi T-55 nabavljani su za potrebe JNA od 1964. do 1983. godine od Sovjetskog Saveza, Poljske i Čehoslovačke a pretpostavka je da je u te dve decenije kupljeno bezmalo 1.700 tih oruđa. Tenk T-55 je bio ubedljivo najzastupljeniji u JNA i korišćen je i posle raspada Jugoslavije, kako u novonastaloj federaciji Srbije i Crne Gore, tako i u Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Federaciji BiH i u Sloveniji.

SRJ je svoje oklopne jedinice u velikoj meri zasnivala na tom tipu tenka pa je presek stanja u martu 2004. godine ukazivao da je na listi tehnike 727 tenkova T-55. Svi tenkovi T-55 povučeni su iz upotrebe u vreme reorganizacije provedene od juna 2006. do jula 2007. godine.

Priča o tenkovima T-55 nakon izbacivanja iz upotrebe 2006/07. godine prilično je maglovita i nema previše podataka o tome gde su i kako završili ti tenkovi. Poznato je da je u Crnoj Gori ostalo 62 tenka, od kojih je 61 uništen a jedan je završio u muzeju.

Preostalih 660 su ostali u Srbiji i pretpostavlja se da je jedan broj uništen a drugi prodat stranim vojskama od Afrike do Azije. Kao kupci nekadašnjih jugoslovenskih i srpskih "pedesetpetica" pominju se Kambodža, Uganda i druge zemlje.

Informacije Balkanske bezbednosne mreže ukazuju da je u Srbiji prošle godine bilo na stanju 282 T-55. U međuvremenu održana su dva tendera za prodaju po 30 tenkova a prodato je 37 komada.