PREDSEDNIK Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir S. Kostić izjavio je u četvrtak, na Godišnjoj skupštini te institucije, da će u naredne dve godine s većom energijom pokušati da se posvete ranije predloženoj ideji o formiranju centra za strateška istraživanja, unutar SANU ili u zajednici sa drugim institucijama, jer ubrzanje vremena nameće imperativ strateškog razmišljanja i predviđanja.

Kostić je naglasio da će u budućnosti poseban izazov predstavljati postavljanje prema aktuelnim problemima, a da se, kako je kazao, ne potone u tabloidnu efemernost svakodnevice.

On je podsetio da su skoro pokrenuli kritično, na naučnoj metodologiji zasnovano, sagledavanje nekih od ključnih problema, uključujući Kosovo i Metohiju i "srpsko pitanje" u poslednja dva veka.


PROČITAJTE JOŠ - SANU pokreće ciklus o nacionalnom pitanju

- Kritičko razmišljanje u ravni sadašnjice potencijalno je i najopasnije ako se imaju u vidu mogući nesporazumi sa vlašću i različitim grupama u društvu. Izvesne reakcije na npr. stavove SANU povodom ideje o gondoli, ukazale su na fragilnost tog odnosa, ali ćemo mi nastaviti da ljubomorno čuvamo pravo na različitost mišljenja i nezavisnost u njihovom kreiranju. Mi ćemo ona mišljenja koja polaze iz SANU barem precizno obrazlagati - istakao je Kostić.

On je podvukao da SANU treba da ima jednu od važnih uloga u ranom otkrivanju socijalnih izazova i pružanju naučno zasnovanih ideja o koracima koje treba preduzeti u cilju njihovog rešavanja.