TEST iz matematike je "provaljen"! Osmaci, koje je drugog dana male mature ta vest zatekla u klupama, gde su čekali da polaganje počne, vraćeni su kućama, a testiranje iz matematike odloženo za četvrtak. Kombinovani test biće, kako je i planirano, održan u sredu, iako su se tokom današnjeg dana pojavile informacije da je i on "procurio", ali to je ubrzo demantovano. Polaganje matematike je odloženo jer su se večeri uoči testa na društvenim mrežama pojavili rukom pisani zadaci, za koje je danas utvrđeno da su autentični.

PROČITAJTE I: Napadnuti policajci na protestu osmaka (FOTO+VIDEO)

Sve ovo izazvalo je haos među decom, roditeljima i nastavnicima, a osmaci su se u znak protesta okupili ispred Ministarstva prosvete i tražili da se poništi završni ispit i da se u srednje škole upišu prema uspehu iz škole.

A sve je počelo jutros, uoči samog ispita, kada je procurila vest da je test - provaljen, a u škole stiglo obaveštenje iz Ministarstva prosvete da se polaganje testa iz matematike odlaže za četvrtak.

U Ministarstvo prosvete jutros vrlo rano stigla je informacija o nedovoljno čuvanim testovima. Kako je to izgledalo za "Novosti" priča Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra i predsednica Komisije za završni ispit:

- Jutros, pre šest sati, dobila sam sa više strana informaciju da se po društvenim mrežama deli neka verzija zadataka iz matematike. Hitno smo okupili ljude u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, koji je zadužen za izradu testova, da provere autentičnost tih zadataka. Niko u Ministarstvu ne zna koji su zadaci na testovima, već ceo sadržaj testa znaju samo dva čoveka u Zavodu. Kada su potvrdili da je reč o autentičnim zadacima, odmah smo odlučili da obustavimo polaganje, da sprečimo veću štetu. Sačekali smo da se deca okupe u školama, da bi im informaciju o odlaganju testa saopštili nastavnici.

ZADACI 2013. IZNETI U GRUDNjAKU SKANDAL sa provaljenim testovima iz srpskog i matematike dogodio se i 2013. godine, o čemu su "Novosti" prve izvestile javnost, kada je testove iz štamparije "Službenog glasnika" iznela jedna službenica u grudnjaku. Ona je kasnije i osuđena za krađu. Tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović doneo je odluku da se maturanti upišu na osnovu ostvarenog uspeha u osnovnoj školi.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je, za "Novosti", da su Zavod i Ministarstvo dobro uradili svoj posao, ali da je "zatajilo" negde na terenu.

- Neko je otvorio rezervnu kesu s testovima i prodao test iz matematike. Ne znamo gde se to dogodilo, ali to će da utvrdi policija. Biće smena zbog ovoga - istakao je Šarčević. - Svi će morati policiji da pokažu rezervne kese, da se utvrdi gde se ovo dogodilo. Šarčević je naveo da se intenzivno radi na otkrivanju odgovorne osobe, ali da je u opticaju 2.000 "potencijalnih igrača". Na društvenim mrežama kružila je i fotografija zadataka iz srpskog jezika napravljena navodno 15. juna, dan pre polaganja testa. Međutim, iz Ministarstva je potvrđeno da je sa testom iz srpskog sve u redu.

U sve se uključilo i posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koje je podnelo zahtev policiji da istraži sve okolnosti slučaja.

U tužilaštvu je danas ispitana majka jednog učenika iz OŠ "Lazar Savatić" iz Zemuna, za koju se sumnja da je imala u posedu sporne testove iz matematike.

Mladen Šarčević

Mali maturanti svoj revolt iskazali su okupljanjem ispred Ministarstva prosvete, a protesta je bilo i u Kruševcu i u Nišu.

- Nije u redu da mi ispaštamo zbog nečijih grešaka - rekao nam je Nemalja Belić iz OŠ "Skadarlija". - Ja se pripremam od oktobra za malu maturu, želim da upišem Prvu beogradsku gimnaziju. Nije u redu ni da nam prete da će nakon ovoga test koji polažemo u četvrtak biti teži.

Arsenije Arsić iz iste škole kaže deca trpe stres od malih nogu zbog škole i da im se stalno govori kako moraju da uče za malu maturu od koje im zavisi upis u željenu školu.

- I onda doživimo ovako nešto - kaže Arsić.

Vesna Nedeljković potvrđuje nam da kombinovani test nije "procurio", te da se na društvenim mrežama pojavilo pet verzija tog testa.

- Svi su bili na proveri u Zavodu i nijedan nije autentičan - naglašava Nedeljković. - Postoji i rezervna varijanta kombinovanog testa, ali tek rano ujutru, pre nego što direktori preuzmu testove iz školskih uprava, biće odlučeno da li će đaci rešavati zadatke iz prve ili rezervne verzije testa. Obe varijante su iste težine.

Procedura pravljenja i distribucije testova je veoma stroga, uz nadzor MUP i BIA.

Uprkos tome, testovi su mogli da procure sa više adresa i punktova - od Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, preko štamparije "Politika", školskih uprava do škola. Direktori škola testove su preuzimali jutros između šest i sedam i nosili ih u škole u specijalnim kesama. Tehnički, najmanje šanse da "provale" testove imali su direktori škola, jer su se zadaci pojavili veče pre na društvenim mrežama. Među direktorima sumnja može da padne samo na one u čijim školama su bili opštinski punktovi za preuzimanje materijala.

Prema pravilu, kese se otvaraju tek u učionicama, pred đacima koji polažu test. Ipak, ispostavilo se da su u 15 škola otvorene ranije, što ne znači da je test odatle "procureo", već samo da tu nije poštovana procedura.


Pojedini pravili nerede

Vesna Nedeljković najavljuje da će u školama gde su kese sa testovima otvorene pre roka, odgovorni snositi posledice.

- Ne prejudiciramo da su se testovi proširili iz neke od tih škola - objašnjava naša sagovornica.

Opozicione stranke DS, Dveri i Narodna stranka zatražile su danas da ministar prosvete Mladen Šarčević podnese ostavku.Forum beogradskih gimnazija pozvao je Šarčevića da preuzme odgovornost za skandal oko polaganja završnog ispita i omogući učenicima da se upišu na osnovu ostvarenog uspeha u osnovnoj školi.

OSUDA NAPADA NA POLICIJU

NEKOLIKO stotina osmaka okupilo se ispred Ministarstva prosvete, gde su uzvikivali "Nećemo prijemni", Ministre, ostavka", "Uprava napolje"... Prošetali su se i do Vlade i nakratko blokirali Slaviju. Pokrenuli su peticiju za ukidanje polaganje male mature. Delegacija roditelja učenika tražila je prijem u Ministarstvu prosvete, a rekli su i da razmišljaju o bojkotu testova, što je juče zagovarao i deo đaka. Pojedini okupljeni gađali su policiju jajima, a ovaj napad osudio je direktor policije Vladimir Rebić. Novi protest zakazan je za sredu u 13 sati.