GODINE 1971. na tajnom sastanku najviših predstavnika SAD, Nemačke i Vatikana usvojen je sporazum o razbijanju SFRJ u 11 tačaka. Kontraobaveštajna služba  o ovom dogovoru odmah je obavestila tadašnji jugoslovenski državni vrh i predsednika Tita, ali tim povodom ništa nije urađeno.- rekao je novinar i publicista Milorad Vukašinović večeras na tribini „Enigma jugoslovenske krize"u Kukturnom centru Novog Sada.
 
- Često se čuje  da je jugoslovenska kriza započela 90-ih godina uporedo sa formalnim raspadom Jugoslavije, što je netačno, jer kriza je započela nekoliko decenija ranije.- naglasio  je Vukašinović.
  
On je objasnio da je prva enigma, koja se odnosi na jugo–krizu, bila vezana za ulogu saveznika koji su na  osnovama oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1918. godine podržali stvaranje Jugoslavije. Te velike sile su 60–ih i 70–ih godina 20. veka zajedno sa silama koje su bile protiv stvaranja Jugoslavije počele zdušno da rade na njenom razbijanju.

FOTO:  Pres služba KCNS
 
O tome da su Amerikanci imali u najvišim vrhovima jugo–vlasti informatore, svedoči i podatak da je u svom izveštaju Džon Kembel 1967. godine precizno opisao stanje u tadašnjoj Jugoslaviji: Jugoslovena nema,a  nacionalistička ideologija uključena je u sam vrh KPJ.

PROČITAJTE JOŠ: SEĆANjE NA 78 TRAGIČNIH DANA: U KCNS priređena izložba maketa oružja iz perioda NATO agresije
  
Vrlo brzo posle Kembelovog izveštaja, početkom 70–ih godina, drastično se menjaju međunarodne političke okolnosti – zapadne sile na čelu sa SAD donose odluku o strateškom zaokretu prema SSSR-u i uključenju Kine u tzv. svetski privredni sistem, što je doprinelo izolaciji SSSR-a i njegovom ekonomskom slabljenju. To je promenilo i poziciju Jugoslavije.
  
Umesto da reaguju po saznanju  o tajnom sastanku  SAD, Nemačke i Vatikana 1971.godine, da koriguju  unutrašnju i spoljnu politiku, Tito i njegovi najbliži saradnici ne samo da organizuju MASPOK u Hrvatskoj nego pripremaju razbijanje Jugoslavije i stvaraju pretpostavke za nastanak Ustava iz 1974.godine.
  
O tome se, naveo je Vukašinović,  dugo ćutalo i malo znalo sve do objave knjige „Kako su Srbi izgubili vek. Tragična sudbina Srba u zajedničkoj državi"(2016) nekadašnjeg predsednika Predsedništva SFRJ Borisava Jovića.
   
Knjiga sadrži i transkripte tajno snimljenih razgovora Tita i hrvatskog obaveštajca i nacionaliste proustaške orijentacije Steve Krajačića. U njihovom razgovoru sve je nedvosmisleno: Tito se izjašnjava kao Hrvat i govori Krajačiću da mu je želja da se posle njegove smrti Hrvatska osamostali sa srpskim teritorijama. U tom razgovoru oni svode Srbiju na Beogradski pašaluk.


DVE VRSTE VLADARA
  
OSVRNUVŠI  se na karakter prve i druge Jugoslavije i njenih vladalaca, predavač je naglasio da tu postoje ogromne razlike.

– Oni koji su vladali prvom Jugoslavijom, a mislim na dinastiju Karađorđević, a posle ubistva kralja Aleksandra na Stojadinovića i kneza Pavla, čak i u najtežim okolnostima nastojali su da zaštite integritet i teritorijalni suverenitet Jugoslavije. Nasuprot njima,odnos rukovodstva druge Jugoslavije  i Tita bio je suprotan: radili su sve što je u njihovoj moći na štetu srpskog naroda kako bi iznutra, zajedno sa velikim silama,razbili državu – naveo je Vukašinović.