KARCINOM pluća vodeći je uzrok smrti od malignih bolesti među muškaracima u Srbiji, ali se sve češće otkriva i kod žena, pokazuju podaci objavljeni povodom Svetskog dana borbe protiv ove opake bolesti. Kako bi se broj obolelih smanjio, pravilnikom treba da bude regulisana stroža kontrola korišćenja duvana, ali i elektronskih cigareta i nargila.

Dr Verica Jovanović, v. d. direktora Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", kaže da broj obolelih i umrlih u Srbiji raste svake godine. Kod muškaraca je ovaj karcinom na prvom, a kod žena na trećem mestu po broju umrlih od malignih bolesti, ali se žene sve više približavaju muškarcima, pokazuju podaci.

- To je više od 5.000 novoobolelih godišnje, dok umre više od 4.000 ljudi, što je u proseku 13 osoba dnevno - kaže Verica Jovanović. - Prema ovoj crnoj statistici, nalazimo se na drugom mestu u Evropi, odmah iza Mađarske.


PROČITAJTE JOŠ:
Rak pluća biće samo hronična bolest

Prvi i drugi stadijum bolesti preživi u proseku 30 odsto pacijenata, a treći stadijum njih 20 odsto. Kada se otkrije u metastatskoj fazi, najduže preživljavanje iznosi pet godina. Udruženi faktori rizika, među kojima je duvan na prvom mestu, povećavaju šanse za obolevanje.

- Oko 15.000 smrtnih slučajeva godišnje u Srbiji su posledica pušenja - kaže dr Aleksandar Bojović, saradnik za javno zdravlje Kancelarije za SZO u Srbiji. - U oko 80 odsto slučajeva, karcinom pluća se dovodi u vezu sa pušenjem. Smatra se da bi broj obolelih bio prepolovljen ukoliko bi se prestalo sa korišćenjem duvana. Pravilnikom je potrebno obuhvatiti i elektronske cigarete, kao i nargile, koje takođe imaju negativan uticaj.PROČITAJTE JOŠ:
„NAJTEŽE JE DOĆI DO LEKOVA“: Od malignih bolesti godišnje se leči 30 mališana

Prema rečima lekara, dijagnostikovanje bolesti uglavnom se vrši bronhoskopijom, koja je istovremeno i terapijska metoda. Na ovaj način vreme se "kupuje" do primene savremene terapije.

- Imamo mnogo kandidata za lečenje imunoterapijom, ali je ona zasada omogućena samo preko kliničkih studija ili donacija - kaže dr Milica Kontić, pulmolog KCS. - Genetskim analizama selektuju se pacijenti koji će biti lečeni ciljanom terapijom. Ona omogućava bolji kvalitet života.NOVE TERAPIJE NEOPHODNE

U Udruženju pacijenata "Punim plućima" očekuju da uskoro budu uvedeni savremeni lekovi.

- Visoka smrtnost u Srbiji uzrokovana je pre svega kasnim otkrivanjem bolesti, ali i odsustvom lečenja savremenim lekovima - kažu u Udruženju - Borimo se da se lečenje raka pluća savremenim terapijama sistemski reši i postane prioritet, ali zasada se oboleli leče samo uz pomoć donacija i kliničkih studija.