POSLE idejnog rešenja, koje je usvojeno za "Tiršovu dva", na oko 33.000 metara kvadratnih, na red dolazi idejni projekat i tek tada će se znati definitivan izgled i raspored u novoj zgradi dečje klinike planiranoj na osam spratova i četiri podzemne etaže.

PROČITAJTE JOŠ - "Tiršova dva" kod Kliničkog centra

Marko Blagojević, direktor Kancelarije za javna ulaganja, kaže, za "Novosti", da postoji "kroki" kako bi nova dečja bolnica trebalo da izgleda spolja i iznutra, ali da je to još daleko od definitivnog rešenja.

- Više će se znati kada budemo imali završen idejni projekat, posle kojeg će se raditi dva projekta: za građevinsku dozvolu i izvođenje radova - kaže Blagojević. - Plan je da radovi počnu u proleće 2020. godine, i da traju dve godine.

PROČITAJTE JOŠ - "Tiršova 2": Jednokrevetna polovina soba

Blagojević kaže da pre nego što izvođači stignu na plac na uglu ulica Doktora Subotića i Deligradske, gde će biti podignuta nova dečja bolnica, mora da se sruši jedan vojni objekat pored auto-puta, desno od Višegradske.

GODIŠNjE 150.000 PREGLEDA AKO sve bude išlo po planu, "Tiršova", osnovana 1924. godine, 100 godina postojanja proslaviće u novoj, savremenoj zgradi. Ovu sadašnju završenu 1940. godine, po projektu arhitekte Milana Zlokovića, dečja klinika je odavno prerasla i decenijama čeka proširenje. Projektovana za 100, bolnica ima 300 postelja. Godišnje se ovde uradi 150.000 pregleda i 7.000 operacija, a u svakom trenutku u intenzivnoj nezi lekari se bore za živote 10 najteže bolesne dece.

- Već se znaju pristupni putevi, kuda ulaze ambulantna kola, a kuda pacijenti, gde će biti podzemni parking, ali najveći deo posla je tek pred nama - kaže Blagojević. - Na jesen se otvara novo krilo stare zgrade u "Tiršovoj", što će pomoći da ova dečja bolnica u komfornijim uslovima sačeka preseljenje u novu zgradu.

Plan je da se u novi objekat nadomak Kliničkog centra Srbiji preseli kompletna "Tiršova", a o sudbini sadašnje zgrade bolnice će se naknadno odlučivati.

Doktor Zoran Radojičić, koji je na funkciju gradonačelnika Beograda došao sa mesta direktora "Tiršove", kaže da će nova dečja bolnica predstavljati potpuno novi koncept lečenja, po u svetu proverenom modelu koji podrazumeva da pacijenti što kraće ostaju u bolnici, ali da se većem broju njih pruži pomoć.

Plan je da "Tiršova dva" dobije najsavremeniju opremu, a predviđeno je da 50 odsto soba, bar u intenzivnoj nezi, bude sa jednim ležajem, a druga polovina sa dva. Ukupna vrednost radova i opreme procenjena je na 54 miliona evra.