ČAK i oni najstrpljiviji minulog vikenda izgubili su živce čekajući da na graničnom prelazu Horgoš 1 uđu u Mađarsku. Ne samo što je međuzona bila spojena, već se reka automobila, duga više od šest kilometara, slivala sve do nadvožnjaka u blizini isključenja za Kanjižu.

Asfalt se topi. Termometri u kolima pokazuju i više od 40 stepeni. Putnici nervozni, umorni, iscrpljeni. Zaštite na "šoferkama" više ne pomažu.


PROČITAJTE JOŠ: POKUŠAJ RASTEREĆENjA PRELAZA: Horgoš 2 otvoren samo za izlaz iz Srbije

- U koloni smo više od dva sata a pomerili smo se jedva nekoliko metara. Pripremili smo se za čekanje, imamo vode, hrane i goriva, ali ovo je sramota - revoltirano će Jasim iz Turske, koji se sa porodicom vraća u Hanover. - Prođemo pola Evrope i onda ovde zaglavljeni provedemo pola dana jer ne možemo ni tamo ni nazad.

Kolona ka najfrekventnijem graničnom prelazu iz časa u čas bila je sve duža, a na prolazak kod mađarske pasoške kontrole čekalo se i deset sati.

- Našu kontrolu smo brzo prošli, rade sve trake, ali smo onda u međuzoni stajali i nismo se ni pomerili sat i po vremena. Mislim da nisu ni radili jer bi se bar nešto dešavalo - kaže Milan K., naš državljanin koji sa porodicom živi i radi u Danskoj.

Njegovo mišljenje dele i mnogi drugi putnici. Česta opravdanja za gužve je da je "pao sistem" kod mađarske strane i da je zastoj zbog toga.

- Navodno, gužve na prelazu sa Mađarskom se stvaraju zbog sigurnosno-bezbednosnih provera mađarske carine. Navodno im pada sistem, ali to opravdanje se više ne može tolerisati, jer taj isti sistem "proradi" posle dva sata. Do tada se zaguše obe strane graničnog prelaza - saznajemo nezvanično. - Broj vozila je ogroman, a pregledi mađarskih carinika su spori, oni se ponašaju opušteno, kao da imaju sve vreme ovog sveta. Svako ko može treba da zaobiđe Horgoš, ali u ovom periodu je teško garantovati brz prolaz na bilo kom prelazu sa Mađarskom.

Navodno, i dalje je na snazi tihi štrajk mađarskih carinika, a najbolji odjek ima upravo kada su najveće gužve. Zbog toga u "leru" stoje i teretnjaci i putnička vozila.

Kako je saobraćajna policija na petlji "Istok" usmeravala vozila na druge granične prelaze, višesatna čekanja bila su i na prelazima Kelebija, Horgoš 2, Bajmok, Đala, Bački Vinogradi.


PROČITAJTE JOŠ: ZBOG SMENE TURISTA: Na Horgošu kolona pet kilometara

ČEKAJU DANIMA

POSEBAN problem prave teretnjaci na prelazu Kelebija - Tompa, koji čekaju danima i tako su zauzeli celu desnu traku puta sve do pumpe u naselju. Levom trakom se tako, sa glavom u torbi, mimoilaze vozila koja idu u oba smera.