SRBIJA bi trebalo da ima sistemski pristup kako bi zaštitila preostalih 150.000 Srba u Hrvatskoj, a važno je i da se formira posebna državna institucija koja bi se bavila tim pitanjem, naglasio je juče predsednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

- Država pomaže srpski narod, ali potreban je sistemski pristup. Važno je da se osnuje jedna posebna državna institucija, možemo je nazvati ministarstvo za Srbe u regionu, u kojoj bi bili zaposleni stručni ljudi, da to ministarstvo ima ozbiljan budžet i da pokrene određene mere i aktivnosti kako bi pomagao našem narodu da ostane na vekovnim područjima - rekao je Linta za RTS.


PROČITAJTE JOŠ: Ante Nobilo: Napadi na Srbe posledica puzajuće fašizacije društva

On objašnjava da bi to ministarstvo pre svega radilo izveštaje, upoznavalo međunarodnu javnost sa onim što se događa Srbima u zemljama regiona, stalno upućivalo protestne note i insistiralo na osudi srbomrzačkih napada, kao i na tome da Hrvatska promeni svoje zakonodavstvo i poštuje ga u vezi sa sankcionisanjem tih napada i zločina iz mržnje.

Ističe i da bi Ministarstvo spoljnih poslova trebalo da reaguje i šalje protestne note, posebno kada su u pitanju brutalni fizički napadi kao što su poslednji u Rijeci, ili Đevrskama.

- Vlada na čelu s Plenkovićem je odbila inicijativu političke stranke Istarski demokratski sabor da se zakonskim odredbama zabrani isticanje ustaških simbola, poruka i pozdrava, da se za to predvide kazne od šest meseci do dve godine - kazao je Linta.


S druge strane, dodaje, cilj je i da se "konačno rehabilituje genocidna NDH i da se ona proglasi za pravu istinsku državu hrvatskog naroda".

- Kako nazvati predstavnike vlasti koji veličaju proterivanje srpskog naroda u akciji "Oluja", odlaze u Blajburg i klanjaju se zlikovcima. To je ustaška politika i to pokazuje da hrvatska vlast i društvo nisu spremni da se suoče sa svojom genocidnom prošlošću, već su temelji današnje Hrvatske pune tri decenije ne antifašizam, nego ustaški pokret i ideologija - ocenio je Linta.

Boris Petko


NAPAD U UZDOLjU - IZAZIVANjE NEREDA

NAPAD na Srbe, goste kafića u Uzdolju pored Knina, okarakterisan je, nakon konsultacija policije i Opštinskog državnog tužilaštva, kao krivično delo izazivanje nereda, saopštili su juče iz šibenske policije. Počinioci su još nepoznati, a napadačima preti od šest meseci do pet godina zatvora, izjavila je portparol Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor, prenela je Hina.

Odmah nakon napada, policija je maskirane počinioce počela da traži zbog krivičnih dela nasilničkog ponašanja, nanošenja telesnih povreda i oštećenja tuđih stvari.


U napadu maskiranih osoba na Srbe koji su u kafiću u Uzdolju gledali utakmicu Crvene zvezde i Jang bojsa povređeno je više osoba, a najteže je stradao 17-godišnjak koji je neko vreme bio zadržan na lečenju u kninskoj bolnici.


PROČITAJTE JOŠ: SRBI POSLE SERIJE NAPADA: Dosta nam je, moramo stvari nazvati pravim imenom

UHAPŠEN NAPADAČ NA ARSIĆA
Dobrivoje Arsić / Foto: portalnovosti.com


MINISTAR unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je da je juče ujutro uhapšena osoba koja se dovodi u vezu sa napadom na građanina u Viškovu, koji se dogodio pre nekoliko dana, prenela je Hina. U Viškovu je napadnut srpski povratnik Dobrivoje Arsić (na slici) zbog sukoba oko parkiranja auta na parkingu pred zgradom u kojoj živi. Božinović je dodao da policija radi opsežnu kriminalističku istragu, te da je zbog incidenta u Đevrskama, kada su napadnuti Srbi jer su gledali utakmicu Crvene zvezde u kafiću, podneto pet prekršajnih prijava i jedna krivična.


NA STOTINE INCIDENATA

LINTA je podsetio da se u Hrvatskoj dešavaju na stotine verbalnih i fizičkih napada, usmerenih prema svemu što je srpsko.

- Pored ova dva teroristička čina u selima Uzdolje i Đevrske, imali smo smrt Radoja Petkovića kod Rijeke i napad na sezonske radnike na Braču. Imamo informacije da je samo tokom jula između Šibenika i Zadra više od 100 vozila sa srpskim tablicama oštećeno - istakao je Linta.