U NOVU školsku godinu Filološki fakultet u Beogradu ulazi sa starim problemima. Osim što je ostalo nepoznato koji zaposleni su, prema izveštaju Državne revizorske institucije (DRI), dobijali po skoro 500.000 dinara mesečno, problem je i izbor dekana.

Aktuelnom dekanu prof. dr Ljiljani Marković mandat je istekao, ali ona, tvrde pojedini profesori, nezakonitim radnjama pokušava da ostane na funkciji. Oni tvrde da je Savetu fakulteta odavno istekao mandat, a da Statut nije usklađen sa Zakonom o visokom obrazovanju.

- Proceduru izbora novog dekana Ljiljana Marković je otpočela iako je Savetu istekao mandat, a članovi nelegitimnog saveta su je nametnuli kao kandidata - kaže za naš list profesor književnosti Radivoje Mikić.

U Statutu fakulteta stoji da nastavno-naučno veće dekana bira javno, dok Zakonom o visokom obrazovanju predviđa tajno glasanje na svim nivoima odlučivanja. Kod javnog glasanja, kažu ogorčeni profesori, presudni mogu da budu ucene, pritisci i strah.

- Ukoliko ne uspemo da uskladimo Statut sa Zakonom, tražićemo da se glasa prema Zakonu, jer je on "stariji" od Statuta - kaže prof. dr Mikić.

Pročitajte još - Filološki fakultet: Top plate ostaju pod ključem

Odeljenja germanistike i anglistike, kao i 22 profesora, zatražili su da se izbor novog dekana ponovo pokrene. Takođe, profesori su još bez odgovora i kojih pet zaposlenih je primalo i do 500.000 dinara mesečno, što je navela DRI u izveštaju za 2017. godinu.

- Tragično je da neko ko radi na Univerzitetu i vaspitava našu decu, u državi sa teškom ekonomskom situacijom, u sopstveni džep mesečno stavi pola miliona dinara - kaže prof. Mikić.

Prof dr Ljiljana Marković,foto Tanjug

Dekanka je, kažu profesori, odbila da se na veću raspravlja o finansijskim malverzacijama, a oglušila se i na zahtev da objavi imena zaposlenih sa enormnim primanjima.

Pročitajte još - SPORNI HONORARI: Na Filološkom fakultetu milione delili između sebe

Izveštaj DRI iz 2017. godine podstakao je profesore da sami analiziraju finansijski izveštaj za 2018. godinu, u kom su našli razliku između prihoda i rashoda od 375 miliona dinara. Kažu da je prof. Marković odbila da objasni gde je utrošeno tih više od tri miliona evra.

TUŽBA ZBOG UVREDA

PROFESORI koji traže odgovore o problemima na Filološkom fakultetu tvrde da su zasuti anonimnim uvredljivim mejlovima. Kažu, za neke od njih se govorilo da su ustaše, alkoholičari, agresivni, a neki su optuživani zbog nacionalnog porekla.

Zbog toga je grupa profesora podnela tužbu, a Više javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv N. N. osoba.