DIREKTOR Srednje škole "Barajevo" Dobrivoje Jelić u utorak, 17. septembra će biti smenjen. Njegovu smenu potpisaće ministar prosvete Mladen Šarčević, što je i potvrdio "Novostima". Jedan od razloga za smenu je i što Jelić nije odmah prijavio slučaj vršnjačkog nasilja, kada su dve tinejdžerke šamarale treću. Jedna od nasilnica, kao i žrtva, učenica je ove škole.

Taj snimak nedavno je objavljen na društvenim mrežama, a protiv I. O. (15) i D. I. (14) pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak. Moguća kazna je da budu izbačene iz škola. Zbog incidenta školu u Barajevu u ponedeljak su posetili prosvetna inspekcija, predstavnici tima za borbu protiv nasilja i predstavnici školske uprave. Osim ove, obišli su i Školu za dizajn tekstila, čiji je đak druga nasilna devojčica. Direktor ove škole Stanko Kiš kaže, za "Novosti", da je odmah reagovao tim za prevenciju nasilja, kao i da će škola preduzeti sve predviđene korake.

Pročitajte još - MAJKA DEVOJČICE NAPADNUTE U BARAJEVU: Boli kad ti biju dete!

U izjavi za "Novosti" majka napadnute devojčice istakla je da je zahvalna svima koji su osudili nasilje i dodala da nemili događaj želi da što pre izbriše iz sećanja.

- Ne znam kada će mi se ćerka vratiti u školu, razmišljali smo i o mogućem prebacivanju, ali pustićemo da sve ide svojim tokom. Najvažnije od svega je da se ona smirila, a sada je sve u nadležnosti policije i tužilaštva kako bi se stavila tačka na ovaj slučaj - dodaje ona.

Napad na maloletnu devojčicu oštro je osudila i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković i istakla da "obrazac ponašanja među tinejdžerima sve više postaje omalovažavanje, nasilno ponašanje, netrpeljivost i diskriminacija". Ocenila je ovaj slučaj predstavlja "ozbiljan alarm, pre svega nadležnim institucijama" - da se pozabave smanjenjem nasilja i prevencijom.

- Šira odgovornost je na svima, jer modeli komunikacije koje karakterišu skandali, nasilje, verbalne uvrede, nekritično glorifikovanje novca i instant slave, nisu ograničeni samo na svet odraslih, već se velikom brzinom prelivaju među decu i u škole, nanoseći ogromnu štetu mladim generacijama - navela je poverenica.

Pročitajte još - "NOVOSTI" SAZNAJU: Krivične prijave devojčicama koje su šamarale vršnjakinju u dvorištu škole!

Snimak na kojem se vidi kako dve devojčice tuku i iživljavaju se nad svojom vršnjakinjom udarajući joj naizmenično šamare, osvanuo je na društvenim mrežama u petak. Navodno, incident se dogodio jer je žrtva psovala druge dve učenice i to u komentarima na društvenim mrežama. Sve se odigralo na očigled druge dece, koja su posmatrala tuču i koja nisu ni u jednom trenutku stala u zaštitu drugarice, niti pokušali da razdvoje zavađene tinejdžerke.

Zbog nasilničkog ponašanja, podneta je i krivična prijava jer su fizički maltretirale i šamarale A. M. (15).

PREPUCAVANjA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

U ZNAK podrške A. M. (15) mališani koji je poznaju, a koji nisu bili u trenutku napada u školskom dvorištu kako bi je odbranili, pokrenuli su kampanju na društvenim mrežama. Oni su na profilu u znak podrške objavili snimak, uz poruku "stop nasilju, A. nisi sama". Otvoren je još jedan profil na kome tinejdžeri ostavljaju uvredljive poruke drugim dvema devojčicama.