Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je danas sa direktorkom UNICEF-a u Srbiji Ređinom De Domenicis i istakao aktivnu i posvećenu ulogu Srbije u pokretanju inicijativa i razvijanju međunarodne saradnje u oblasti zaštite životne sredine, posebno ukazavši na važnost saradnje Srbije sa UN i njenim organizacijama, fondovima i programima.

On je naglasio da su u borbi za očuvanje Planete i zdrave životne sredine od najvećeg značaja pomoć i saradnja koju podstiču i razvijaju međunarodne organizacije, saopštilo je resorno ministarstvo.

PROČITAJTE JOŠ - Vežba na aerodromu Nikola Tesla: Spasavanje nakon udesa aviona

Upoznajući sagovornicu sa rezultatima rada i planiranim aktivnostima Ministarstva, Trivan je rekao da je stanje i kvalitet životne sredine od izuzetne važnosti za sve građane, a posebno za decu i buduće generacije jer je ta kategorija najosetljiviji deo populacije.

"Saradnja sa UNICEF-om je dragocena u zajedničkom kreiranju praktičnih rešenja za unapređenje ekoloških standarda kako bi deci osigurali zdravu i bezbednu životnu sredinu koju oni zaslužuju", rekao je Trivan.

U razgovoru je dogovoreno da će se dalje jačati partnerstvo između Ministarstva zaštite životne sredine i UNICEF-a, sa fokusom na zajedničkom kreiranju rešenja za nove izazove, poput klimatskih promena.

Predloženo je da UNICEF u saradnji sa Ministarstvom uradi studiju analize uticaja klimatskih promena na decu i mlade koja će predložiti konkretne preporuke za delovanje.

Sagovornici su se saglasili da je od izuzetne važnosti uključivanje i podrška svih segmenata društva, javnog, privatnog i nevladinog sektora, u aktivnosti vezane za unapređenje kvaliteta životne sredine i podizanje svesti javnosti o uticajima iz životne sredine na zdravlje svih, a posebno najmlađe populacije.