Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je danas, povodom, kako su ocenili, zlonamernih spekulacija, da kineski policajci u Srbiji neće primenjivati policijska ovlašćenja niti su opremljeni sredstvima prinude.

"Šest kineskih policijskih službenika u zajedničkim patrolama sa srpskim policajcima u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu pomagaće srpskim policajcima u komunikaciji sa kineskim državljanima koji borave u Srbiji, kao i svojim sunarodnicima u komunikaciji sa našim državnim organima", navodi se u saopštenju.


PROČITAJTE JOŠ: Kineski policajci pomažu turistima

Kako je to ministarsvo istaklo, kineski policajci učestvuju u takvim zajedničkim patrolama i u drugim zemljama regiona i EU, kao što i srpski policajci učestvuju u sličnim patrolama u drugim zemljama.

Pokret "Dosta je bilo" ocenio je ranije danas da je sama najava da će širom Srbije združeno delovati mešovite patrole kineskih i srpskih policajaca izazvala konfuziju u javnosti da se postavlja pitanje zakonskih ovlašćenja po kojima državljani strane zemlje mogu da obavljaju tako važne poslove u Srbiji.