POVODOM 125 godina od rođenja i 40 godina od smrti prepodobnog Justina Popovića, u nedelju će u manastiru Ćelijama, kod Valjeva, biti osvećen njegov zavetni hram - trooltarna crkva posvećena Svetom Savi, Svetom mučeniku Justinu Filosofu i prepodobnoj Mariji Egipćanki.

Osvećenjem ovog hrama, Valjevska eparhija i formalno postaje duhovni dom dvojice najznačajnijih ličnosti Srpske crkve novijeg vremena - Svetog Nikolaja Velimirovića iz Lelića i Justina Ćelijskog. Svojim naslednicima on je zaveštao da sav prihod od njegovih dela ulože u Fond Svetog Jovana Zlatoustog, s ciljem da se u Ćelijama podigne trooltarni hram u čast velikih hrišćanskih svetitelja.

Projekat ovog hrama uradio je nedavno preminuli arhitekta Predrag Ristić, a prvi temelji postavljeni su 2007. godine. Pre nekoliko meseci u potpunosti su završeni svi unutrašnji i fasadni radovi.

Svetu arhijerejsku liturgiju predvodiće više vladika SPC, a očekuje se dolazak i vernika iz svih delova Srbije.

Prepodobni Justin Ćelijski ubraja se u najveće teološke autoritete koje je iznedrila Srpska crkva. Kanonizovan je 2010. godine, a spomen na njegovo delo Crkva proslavlja 14. juna. Duhovni je otac velikog broja episkopa SPC, među kojima su i mitropolit Amfilohije, umirovljeni episkop Atanasije (Jevtić) i vladika bački irinej (Bulović).

PROČITAJTE JOŠ - Ispunjen zavet oca Justina